Veïns del Clot-Camp de l’Arpa ja fa temps que demanen un pla per protegir el patrimoni històric del barri, com s’ha fet a Gràcia o a Sant Andreu. La darrera acció la van prendre al novembre, quan van adreçar una carta a la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, per evitar més “pèrdues irreversibles per enderrocs” al barri, però lamenten que encara n’esperen una resposta.

Aquest dissabte al matí s’han reunit una vintena de veïns a la plaça de l’Oca per actualitzar la situació d’un dels edificis singulars del barri que aviat anirà a terra. Es tracta de la coneguda com a casa Estrella Coca, que és al barri des de fa dècades. Gràcies a un acord amb la propietària, però, els veïns han aconseguit que el nou edifici que s’aixequi al seu lloc en reprodueixi l’estètica anterior.

No volem ser ni més ni menys que Gràcia o Sant Andreu. Si no haguéssim fet res amb la casa Estrella Coca, aquest edifici seria totalment anodí, per no dir horrible
Miquel Catasús, AV Clot – Camp de l’Arpa.

Amb una mica de lluita, ha dit Catasús, “hem aconseguit això” (conservar l’estètica de la casa Estrella Coca, entre els carrers de Rogent i de València), però l’objectiu que realment persegueixen és que es tractin legalment els edificis amb valor artístic o paisatgístic i que hi hagi un protocol per evitar que es malmeti el patrimoni. “I que els habitants d’aquests edificis tinguin unes garanties que els procediments seran els correctes”, ha afegit.

Una demanda històrica

La demanda d’aquesta associació de veïns ja és històrica. No només volen protegir el patrimoni històric que dona personalitat al barri, sinó que els representants veïnals també volen que el projecte serveixi per incorporar espais al nomenclàtor i per salvar immobles afectats, des de fa anys, pels plans de reurbanització en carrers com el Clot, Aragó, Freser o Rogent. “Van passant els mesos i els anys i no ho fan”, ha lamentat Catasús.