El ritme l'han marcat elles, les dones. Més enllà de l'esport, l'avinguda de la Reina Maria Cristina s'ha vestit de rosa per mostrar suport a totes les dones que tenen càncer de mama, una malaltia de la qual es diagnostiquen gairebé 4.000 casos l'any. "He passat un càncer de mama, l'he superat i aquí estic avui per donar suport a totes les dones que estan passant el mateix que vaig passar jo." "Ella lleva de siempre pero nosotros llevamos dos años. Fantástico, és una pasada." "Els hi vaig dir a elles, van dir que sí, i aquí estem. Nosaltres caminem, eh, no correm." Tocades les 10 tothom s'ha posat en marxa, amb complements inclosos, i encara que les dones són les convocades, s'hi han sumat families senceres. "Es la cursa de la mujer, no? Pues a acompañarla." "Doncs, la Beti, com que no li puc posar el dorsal, doncs, d'alguna manera perquè participi li hem posat el color de la cursa, el rosa, és per a les noies i ella és una noia." Els diners recaptats es destinaran a las persones malaltes que necessitin recursos i a projectes d'investigació. Però més enllà d'això, l'organització insisteix en que el més important és la conscienciació social. MARIA ÀNGELS AYRA, relacions institucionals de l'AECC "És una conscienciació social, una forma de sensibilitzar la població sobre la importància del crivatge de càncer de mama, que ja està bastant assolida aquesta fase, però és una forma d'estar molt visibles i molt presents tantes i tantes persones afectades de càncer de mama". En aquesta edició, la cursa de la dona ha batut nou rècord amb 27mil participants, 2mil persones més que l'any passat.

El principal objectiu de la cursa és donar a conèixer la malaltia i conscienciar-ne la població. Cada any es diagnostiquen entorn de 4.000 casos de càncer de mama, un dels tumors malignes amb més impacte Catalunya. Per això, Àngela Sánchez, gerent de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC-Catalunya) ha destacat la importància de “la solidaritat, la implicació i la sensibilització de tantes persones” davant la malaltia.

La prova, de 7,8 quilòmetres, ha començat a les 10 h a l’avinguda de la Reina Maria Cristina per arribar fins al passeig de Sant Joan i després tornar i acabar a l’avinguda de Rius i Taulet. La primera esportista a arribar a la meta ha estat Wafaa Axtadou, amb un temps de 30′ 50″; la segona, Montse Carazo, amb 30′ 56″. L’esdeveniment ha comportat talls de trànsit i el desviament d’algunes línies d’autobús fins al migdia.

En paral·lel a la cursa, s’han desenvolupat diverses iniciatives que també tenen com a objectiu sensibilitzar entorn del càncer de mama i donar suport a les afectades per la malaltia. Com la campanya “El teu cabell val un tresor”, que recull cabell natural per fer perruques.

Els assistents a la Cursa de la Dona s’han pogut tallar els cabells per ajudar les malaltes de càncer de mama a l’espai habilitat a la línia de meta de la cursa. En l’últim mes, unes 300 persones ja han participat en la iniciativa, 20 d’elles els últims dies a l’espai instal·lat a la Fira Sport Woman.

En aquesta edició, a més de Barcelona, set ciutats espanyoles celebren, en diferents dates, la Cursa de la Dona. En totes les curses que s’han fet fins ara s’han recollit ja, a través de les inscripcions, 100.000 euros en benefici de l’Associació Espanyola Contra el Càncer. A aquests diners cal sumar els 30.000 euros que hi aporta Central Lechera Asturiana, el patrocinador principal de l’esdeveniment.

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) destinarà aquests 130.000 euros sobretot a l’atenció psicològica de les malaltes de càncer de mama. També es dedicarà una part dels fons a donar suport a les afectades amb dificultats econòmiques i a la investigació.