Segons SOS Racisme, des de l’any 1999 el Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) de l’entitat ha recollit 571 casos de racisme policial, el 23 % del total. En canvi, només s’ha condemnat quatre agents de policia, i en cap dels casos s’ha aplicat l’agreujant de racisme o s’ha considerat que fos un delicte d’odi. De fet, l’entitat assegura que les denúncies d’abusos policials racistes són les més nombroses que reben al SAiD.

Un dels casos que SOS Racisme posa d’exemple d’impunitat és la mort d’Idrissa Diallo, el jove guineà que va morir el 2011 al CIE de la Zona Franca, segons l’entitat per denegació d’assistència mèdica.

Demanen “canvis profunds” als cossos policials

SOS Racisme denuncia que l’existència de racisme als cossos policials, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, no són casos aïllats. Per l’entitat es tracta d’un racisme d’estat sistèmic que impregna les institucions i, per això, demana canvis profunds. El primer és el reconeixement de l’existència d’aquest racisme policial, i també que s’estudiïn les situacions que es repeteixen de manera més sistemàtica, com les identificacions basades en el perfil racial i les acusacions d’atemptat a l’autoritat per cobrir, asseguren, aquests abusos.

La denúncia de SOS Racisme coincideix amb les mobilitzacions antiracistes convocades arreu del món per la mort als Estats Units del ciutadà afroamericà George Floyd a mans d’un policia.

Dificultats per denunciar el racisme policial

Tot i les dades, l’entitat relata les dificultats que es troba a l’hora de denunciar aquests casos. D’una banda, el racisme institucional contra determinats col·lectius com els venedors ambulants, els joves migrants o les treballadores sexuals. Això fa que quan aquestes persones denuncien es trobin amb una contradenúncia dels agents implicats amb conseqüències no només penals, sinó també d’estrangeria. A més, SOS Racisme també denuncia el racisme dins del sistema judicial, que atorga presumpció de veracitat a la versió policial, i la manca de reconeixement institucional d’aquestes pràctiques dins dels cossos policials.

Sallent reconeix un “biax” en les identificacions

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha reconegut a TV3 que tots els cossos policials tenen “un biax en les identificacions policials”. Per Sallent aquesta és una tendència natural que cal treballar per corregir-la, sobretot “a base de formació”. Per Sallent, aquesta “no és una actitud voluntaria o activa” dels agents, i es dona sobretot en les identificacions.