S’obre una nova via per tractar el melanoma, el càncer de pell més perillós. És la ranozalina, un fàrmac que s’utilitza per tractar afeccions cardíaques com ara l’angina crònica. Ara un estudi de l’IRB Barcelona, el Centre de Recerca Biomèdica de Navarrabiomed, a Pamplona i l’Institut de Neurociències CSIC-UMH d’Alacant ha demostrat en ratolins que l’aplicació d’aquest fàrmac millora l’eficàcia de les teràpies actuals contra el melanoma.

En concret, han pogut demostrar que la ranozalina alenteix la progressió tumoral i que permet que les cèl·lules de melanoma siguin més visibles per al sistema immunitari, de manera que millora la resposta a les immunoteràpies i augmenta la capacitat dels limfòcits de controlar el creixement tumoral. A més, l’estudi ha aconseguit aprofundir en el paper del metabolisme dels àcids grassos en el desenvolupament de resistència als inhibidors dels gens clau en la progressió tumoral, els BRAF.

S’obre la porta a teràpies alternatives quan les actuals no responen

Es tracta d’un avenç important, ja que un 50 % dels pacients no responen o es fan resistents a les teràpies actuals. La combinació amb d’aquestes amb ranozalina podria ser una alternativa. “Aquest estudi demostra que és possible reorganitzar farmacològicament el metabolisme de la cèl·lula tumoral per millorar l’efecte de teràpies dirigides i immunoteràpies. El repte següent és demostrar l’efecte clínic d’aquestes combinacions en pacients”, afirma el doctor Imanol Arozarena, coordinador de la investigació des de Navarrobiomed. Un altre objectiu, explica, serà estudiar el potencial de la ranozalina en altres tipus de càncer.

El melanoma, un dels càncers cutanis més perillosos

El melanoma és un dels tipus de càncer de pell més perillosos. Tot i que en representa un 10 %, és responsable del 90 % de les morts associades a tumors cutanis.

L’any passat es van diagnosticar a Espanya 7.500 nous casos de melanoma. I a escala mundial representa el 3,4 % dels total de casos oncològics.