celula fetus fossa nasal

(ACN) Un equip de l’Hospital del Mar Research Institute ha detectat per primera vegada cèl·lules de fetus al neuroepiteli olfactiu de la mare, que podrien protegir les dones de la depressió. Segons un estudi publicat a la revista ‘Mollecular and Cellular Biochemistry’, les mares que pateixen depressió tenen uns nivells molt més baixos de cèl·lules procedents del nadó en aquesta àrea situada a la part superior de les fosses nasals.

La descoberta encara no es pot aplicar a la pràctica clínica però, si es confirma, podria ser un “bon biomarcador del trastorn depressiu”, destaca el doctor Víctor Pérez, cap del Servei de Psiquiatria. La depressió afecta més del 5 % de la població de l’estat i s’accentua en les dones, sobretot després del part.

En aquest estudi, s’han comparat els nivells de cèl·lules procedents del nadó en set dones. D’aquestes, quatre patien un trastorn depressiu i tres no. Els resultats han demostrat que les afectades per la malaltia tenien nivells molt més baixos de cèl·lules del nadó a l’epiteli olfactiu o directament no en tenien.

Les mostres pertanyen a ADN fetal masculí

De moment, l’estudi només ha recopilat mostres de dones que havien tingut fills del sexe masculí, ja que és més fàcil distingir les cèl·lules del fill de la mare per la diferència genètica entre ells. De totes maneres, es continuaran els treballs per ampliar la mostra i també es posarà el focus en les dones amb depressió postpart.