Muntar un tamboret de manera autònoma no és una tasca fàcil per a les persones amb ceguesa o visió baixa. És per això que les noies del programa “Barris Digitals de Barcelona Activa han creat un prototip per fer-los aquesta tasca més fàcil. Es tracta d’una audioguia que, combinada amb lletres grans amb fort contrast i textos en braille, permet a les persones que no hi veuen anar seguint els passos del muntatge.

Les instruccions adaptades ja s’han posat a prova

Després de mesos de feina, el prototip s’ha provat amb persones amb visió baixa. L’Anna Morancho, de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3, ha estat l’encarregada de muntar el tamboret i d’ajudar les noies a millorar l’adaptació de les instruccions amb els seus comentaris. Segons assegura, el projecte li ha semblat molt útil ja que mai havia pogut muntar un moble “sense necessitat que una altra persona n’estigués pendent”.

Una oportunitat d’inserció laboral

El projecte “Casa d’Oficis Barris Digitals” de Barcelona Activa

és un programa que treballa per a la inserció laboral de joves de menys de 25 anys en l’àmbit del disseny i la impressió 3D. El curs dura un any sencer i consta d’una primera part teòrica i un altra de pràctica en què els participants cobren per la feina que fan. Aquest any tots els participants han estat noies i han treballat en la creació de prototips per millorar l’autonomia de les persones amb visió baixa. A banda de la guia per muntar mobles, també han creat etiquetes per a diferents productes en braille perquè els cecs puguin saber coses tan bàsiques com ara la composició d’una medicina, la data de caducitat d’un aliment o la tonalitat de la peça de roba.

El projecte s’ha gestat a L’Ateneu de Fabricació de les Corts

Des del mes de juny han treballat a l’Ateneu de Fabricació de les Corts. Segons el docent del programa, Jose Manuel Villanueva, de seguida van decidir que volien fer prototips inclusius i assegura que les noies estaven especialment conscienciades amb el tema perquè una tenia una discapacitat lleu de visió.

De moment el prototip està en fase de prova i la presentació definitiva serà el proper 17 de desembre a les 18.30 h a la Biblioteca Montserrat Abelló de les Corts.

Comparteix a: