Les 35 persones que ocupen un espai de l’edifici de l’antiga Escola Massana, a la plaça de la Gardunya del Raval, s’enfrontaven aquest dilluns a un possible desallotjament. El llançament estava previst per a les 10 h i des de primera hora desenes de persones s’han concentrat a la porta de l’immoble, que és propietat de l’Ajuntament de Barcelona. De moment, però ha quedat aturat.

En aquest espai de l’antiga Escola Massana hi viuen persones migrants. El van ocupar l’abril del 2018 per reclamar a les administracions un procés de regularització més àgil per poder obtenir els permisos de residència i de treball. A les entitats en defensa de l’habitatge els preocupa què passarà amb tots ells si els desallotgen. Les entitats critiquen que el consistori “vol escombrar” les persones que viuen a la Massana i reclamen la dimissió del regidor del districte, Albert Batlle.

Asseguren a més, que el desnonament que volia fer l’Ajuntament era il·legal perquè el volia dur a terme per la via administrativa. Segons Max Carbonell, del Sindicat d’Habitatge del Raval, en tractar-se d’un edifici patrimonial i que porta més d’un any ocupat, s’ha de recórrer als tribunals.  

El districte vol recuperar l’immoble per a ús públic

Segons fonts municipals, l’objectiu és recuperar l’immoble per poder destinar-lo a un ús públic. Afirmen que s’actua “per manca de compliment de requeriments de seguretat i salubritat exigibles per a l’ús d’aquest local” i basant-se en “reiterades actuacions de la Guàrdia Urbana per incidents ocorreguts en aquest espai i al voltant immediat”. Asseguren que “s’ha treballat per a l’atenció social de les persones vulnerables”.

Les mateixes fonts diuen que aquest dilluns ha acudit fins al lloc una comitiva amb personal dels Serveis Jurídics, Guàrdia Urbana i Serveis Socials “per seguir amb el procediment de l’expedient de recuperació d’ofici de la possessió de l’immoble de titularitat municipal”. Expliquen que s’ha aixecat acta en comprovar que l’ocupació es manté i se seguirà amb el procediment.

L’antiga Escola Massana, ocupada per diversos col·lectius

A banda d’aquestes 35 persones que habiten La Tancada, hi ha altres espais de l’edifici de l’antiga Massana ocupats per altres col·lectius. El darrer mandat van negociar amb el districte de Ciutat Vella la formalització d’una possible cessió d’ús, però finalment aquestes negociacions no van donar fruit i tot plegat va quedar enlaire.