Una cinquantena de veïns s’han concentrat aquest dissabte a la plaça de Sants per demanar millores en l’accessibilitat a l’estació de metro on coincideixen les línies L1 i L5. Reclamen una “proposta de mínims” per instal·lar-hi ascensors que connectin les dues andanes amb el carrer. En la protesta han tallat el trànsit a l’entorn de l’estació de Sants, com el carrer d’Olzinelles.

El Centre Social de Sants ha revifat una lluita de fa anys, i aprofitant que la carretera de Sants està tallada per l’Obrim Carrers, ha organitzat una assemblea veïnal per decidir futures accions i mobilitzacions. Asseguren que es tracta una estació de metro neuràlgica perquè connecta els veïns amb els centres sanitaris de referència com l’Hospital Clínic o el CAP de Numància.

Una assignatura pendent des de fa anys

L’accessibilitat de Plaça de Sants és un tema pendent i ara els veïns del barri han decidit dit prou. “L’any 2007 es va fer un projecte per fer un gran intercanviador a Plaça de Sants, però amb la crisi va quedar aturat per manca de finançament“, explica Jordi Falcó, del Centre Social de Sants.

concentració veïns metro Plaça de Sants

Els veïns demanen ara, com a mínim, la instal·lació de dos o tres ascensors per poder connectar el carrer amb les andanes del metro. “Parlem d’una estació molt profunda, amb diversos nivells per accedir a les andanes, han tingut temps de fer-ho”, comenta Falcó.

“És hora de bellugar-se de nou”

A la concentració d’aquest dissabte s’ha proposat crear una comissió veïnal per reunir-se periòdicament i establir una estratègia conjunta. “És una necessitat cada cop més urgent al barri, és hora de bellugar-se de nou perquè ens sentim marginats”, explica Rafel Vázquez del Centre Social de Sants.

Una actuació prevista, segons TMB

TMB ha explicat a betevé que les millores d’accessibilitat a la xarxa de metro depenen del Departament de Territori de la Generalitat. Segons TMB, el 93% de les estacions de metro ja estan adaptades i les actuacions pendents, com aquesta, estan previstes. L’any 2022 per la parada de Plaça de Sants hi van passar gairebé dos milions de viatgers per l’L1 i 2,7 milions per l’ L5.