(ACN/Redacció) Les infeccions de transmissió sexual (ITS) han augmentat de forma notable a la província de Barcelona. Així ho assenyala l’Informe d’indicadors de salut, elaborat per la Diputació de Barcelona i que recull dades dels municipis majors de 10.000 habitants dins la província. En total es van donar 5.057 casos nous d’ITS de declaració obligatòria individualitzada en el període 2019-2020.

La que ha crescut de forma més notòria és la infecció per clamídia, un 49 % respecte al 2017-2018. L’any 2020 se’n van notificar 3.005 casos, fet que suposa 108,1 casos per cada 100.000 habitants. La causada per gonocòccia és la segona infecció que més creix, un 33 % respecte al 2017-2018, amb 50,8 casos per cada 100.000 habitants. Prop de la meitat dels casos d’ITS en aquests municipis es diagnostiquen en menors de 25 anys.

Un 25 % dels embarassos van acabar en avortaments l’any 2020

L’informe també aporta altres dades rellevants, com ara que una de cada tres dones que van sotmetre’s a una interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) ja ho havia fet abans. D’aquestes IVE de repetició, gairebé la meitat eren de menors de 30 anys. Cal destacar que aquests tractaments, tot i que no han de suposar un risc per a la dona, si es realitzen en condicions òptimes, no s’han de promoure com un mètode de planificació familiar. Una pràctica repetida d’IVE pot tenir implicacions en futurs embarassos, com ara prematuritat o altres complicacions.

L’any 2020, un 25 % dels embarassos van finalitzar amb una IVE. Entre les dones que opten per aquest tractament (que generalment és el resultat d’un embaràs no desitjat i pot tenir conseqüències en la salut física i mental de la dona), la taxa més alta la trobem entre les dones de nacionalitat estrangera i concretament en les que tenen entre 20 i 24 anys.

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona proporciona als ajuntaments suport econòmic per a activitats de promoció d’estils de vida saludables. A més, també ofereix un catàleg de tallers i xerrades d’educació per a la salut. En l’àmbit específic de la promoció d’una sexualitat sana, l’any 2022 es van fer 354 tallers d’educació afectiva i sexual a 83 municipis menors de 20.000 habitants amb 7.543 assistents.

Els factors externs també afecten la salut

L’informe l’ha presentat als municipis la diputada de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Gemma Tarafa. La també regidora de l’Ajuntament de Barcelona ha destacat que aquestes dades “ajuden a avaluar les polítiques públiques que s’estan fent i a adaptar-les com una microcirurgia a cada municipi, en funció dels indicadors de salut dels seus veïns en concret”. Igualment, ha fet èmfasi en factors externs que també impacten en la salut dels habitants de Barcelona: “Només el 20 % del nostre estat de salut depèn del sistema sanitari; el 80 % restant depèn d’on i com vivim, on i com treballem… en el fons, el codi postal és més important que el codi genètic”.