Ja falta menys perquè els jardins de les casetes de l’Encarnació s’obrin al barri. És una reivindicació de la plataforma Salvem l’Alzina, que amb la lluita veïnal va aconseguir que es conservés l’alzina bicentenària, catalogada d’interès local, i que no s’enderroquessin les casetes. Tot plegat permetrà guanyar un nou espai verd per als veïns. Ara quedava l’últim pas: protegir l’alzina per assegurar-ne la conservació i desenvolupament. Tot i així, el districte de Gràcia encara no té el calendari tancat per anunciar una data d’obertura.

La tarima per protegir l’alzina també és un banc

Aquest mes de desembre s’ha construït una tarima flotant de fusta, amb un banc perimetral al voltant del tronc de l’alzina. “No ens la imaginàvem tan gran, però això vol dir que l’alzina estarà ben protegida, que era el més important”, apunta Elisenda Prat, de la plataforma Salvem l’Alzina.

Una barana de fusta protegeix el banc, que inclou una part practicable per facilitar el manteniment de l’espai més proper al tronc. La tarima ha estat dissenyada amb els mínims punts de contacte sobre el terreny per garantir el correcte desenvolupament de l’arbre. La plataforma veïnal, que va lluitar per preservar l’alzina valora positivament aquesta mesura.

No ens la imaginàvem tan gran, la tarima, però això vol dir que l’alzina estarà ben protegida, que era el més important, i hem guanyat un banc
Elisenda Prat, plataforma Salvem l’Alzina

L’arbre té més de dos-cents anys, i segons els veïns podria ser l’alzina més antiga de la ciutat. A més, segons el consistori, és, segurament, l’alzina amb un diàmetre més gran de tota la trama urbana de Barcelona.

L’obertura dels jardins s’ha anat endarrerint

Segons Elisenda Prat, de la plataforma Salvem l’Alzina, estan contents perquè veuen més a prop l’obertura de l’espai. Però creuen que s’ha endarrerit i el procés ha estat molt lent. Sobretot, segons explica, tenint en compte que un cop s’han posat a treballar “només han tardat una setmana a construir la tarima”. Al novembre va fer tres anys que els veïns van llançar l’alerta que es volien enderrocar les casetes i que l’arbre corria perill.

Des de la plataforma també recorden que “cal que es faci un manteniment a l’espai“, que fins ara no s’havia fet, com podar els arbres o regar-los. De moment s’hi ha posat enllumenat, però falta el rec i arreglar alguns desnivells. A més de l’alzina també hi ha altres arbres fruiters: llimoners, un magraner i un mandariner. 

Els veïns, en espera del conveni per gestionar l’espai

L’Ajuntament de Barcelona va arribar a un acord amb la propietat per expropiar les casetes, on es vol fer una escola bressol i pisos dotacionals. Però mentre no s’hi facin les obres, els jardins estaran oberts al barri. Des de la plataforma reclamen que encara està pendent una reunió amb l’Ajuntament per definir el conveni per a la gestió conjunta de l’espai, entre Parcs i Jardins i el veïnat.

S’està preparant un conveni d’ús provisional per als veïns mentre no s’hi facin les obres de construcció dels pisos
Elisenda Prat, plataforma Salvem l’Alzina

Fins que no es redacti aquest conveni, la plataforma creu que no es podrà començar a definir l’espai, tot i que esperen tenir accés al terreny abans, per anar treballant en el projecte. S’hi vol fer un hort i la idea és que sigui un punt de trobada que doni cabuda a diverses activitats i esdevingui un pulmó verd enmig d’aquest indret de la Vila de Gràcia. “Un lloc de calma com el que és el carrer de Manrique de Lara, on donen aquests jardins”, conclou Prat.