El vent de mestral s’ha fet notar aquesta nit a Barcelona, tot i que de moment no ha passat de moderat. D’entre les ratxes més rellevants cal destacar els 56 km/h a Sant Gervasi, 55 a la plaça de Sants o 51 km/h a Ciutat Vella. El vent ha encalmat de matinada, però es preveu que es torni a activar al llarg del matí i ens acompanyi durant bona part de la jornada. El vent no passarà de moderat a la ciutat de Barcelona, difícilment se superaran els 60 o 70 km/h, però sí que es preveu que bufi amb forta intensitat en altres sectors del país.

En aquest sentit Protecció Civil va activar diumenge a la tarda l’alerta del pla Ventcat per la possibilitat d’incidències derivades de les fortes ventades generalitzades al territori previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya. Es preveu la superació dels 144 km/h als dos extrems del país, a l’Empordà i al sud de les Terres de l’Ebre. Als Pirineus es podran superar els 126 km/h, així com al Baix Camp i al nord de les Terres de l’Ebre. Al litoral i el prelitoral les ratxes de vent se situaran al voltant dels 72 km/h i a l’interior dels 90 km/h.

Fins dilluns a les 16:30 el servei d’emergències 112 ha rebut 256 trucades relacionades amb el vent a Catalunya. D’aquestes, la comarca amb més avisos ha estat el Barcelonès, amb 53, encapçalada per Barcelona amb 29.

 

Recomanacions

Es recomana fixar o bé retirar objectes que estiguin a l’exterior, en balcons o terrasses, i que pugin ser desplaçats per l’aire. En zones urbanes convé evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ratxes de vent, i cal subjectar bé el volant a la carretera i ser prudents en els avançament.

Mala mar i vent fins dimecres

Protecció Civil també ha activat l’alerta del Pla de Protecció Civil Procicat a causa del fort onatge, que afectarà sobretot la Costa Brava. No es descarta, però,  maregassa -onades de més de 2,5 metres d’alçada- a la Selva Marítima i a la Costa Central.

El vent perdrà empenta dimarts a Barcelona i rodalia però es mantindrà encara enèrgic als Pirineus i als dos extrems del país fins dimecres.

L’Agència Estatal de Meteorologia també ha emès avisos de perill a causa de les fortes ventades: