El col·lectiu de l’hort ocupat Date una huerta, a la Prosperitat, respira una mica més tranquil. L’empresa propietària del terreny ha sol·licitat als jutjats que no es faci efectiva l’ordre de desnonament programada per a aquest divendres, que ja serà la sisena. La notícia ha arribat als membres de l’espai a través del Districte Municipal de Nou Barris. De moment, han desconvocat la concentració prevista, però no abaixen la guàrdia.

La propietat encara no ha signat un conveni de cessió d’ús del solar que els ha proposat l’Ajuntament, que ha fet de mediador entre els veïns i l’empresa. L’acord ja està enllestit, però no se sap quan o si finalment la propietari el signarà. Si finalment es fa efectiu, es preveu que l’Ajuntament signi un acord amb l’Associació de Veïns de la Prosperitat per regularitzar la situació i gestió de l’espai.

Cinc anys de Date una huerta

Des del principi, els membres de Date una huerta han perseguit aquesta cessió d’ús del solar mentre no s’hi construeix. Sempre han assegurat que no tenen intenció de romandre al terreny del carrer de Joaquim Valls eternament, sinó que volen omplir de vida cultural i natura l’espai.

Amb aquesta idea van entrar fa just cinc anys a un solar que en aquell moment era del BBVA i, posteriorment, va ser venut a un fons. Els veïns es van trobar que l’espai on hi havia hagut una casa baixa s’havia convertit en un descampat ple de brutícia i rates. En van fer neteja i van plantar-hi flors i un hort. De mica en mica s’ha anat convertint en un punt de trobada intergeneracional, amb el suport de l’associació de veïns i dels veïns dels voltants, que havien denunciat reiteradament la brutícia al solar abans de l’ocupació.

Sis intents de desallotjament

No han estat cinc anys fàcils per al veïnat divers que conforma aquesta comunitat. Els darrers quatre anys s’han hagut de mobilitzar cinc vegades —el sisè cop estava previst per aquest divendres— per tal d’aturar les ordres de llançament. La darrera gran convocatòria va ser fa poc més d’un any. En paral·lel, han pressionat el districte perquè faci de mediador i aconsegueixi la cessió d’ús, que ara espera la signatura definitiva per part de la propietat.