Els fets van passar el 3 de desembre de 2010, quan el 90% dels controladors aeris de tot l’estat van abandonar els llocs de feina. Això va motivar el tancament de l’espai aeri i la seva militarització per part del Govern espanyol. L’incident va deixar a terra milers de persones al Prat que començaven les vacances del pont de la Puríssima.

El magistrat ha traslladat la seva decisió a la fiscalia i a les acusacions particulars perquè en el termini de dos mesos “formulin escrits de qualificació per sol·licitar l’obertura de judici oral, el sobreseïment de la causa si procedís i, excepcionalment, la pràctica de les diligències complementàries que considerin indispensables per formular l’acusació”.

La Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA) havia sol·licitat al Jutjat d’Instrucció número 3 de Madrid que s’arxivés la investigació per un suposat abandonament de les seves funcions. L’advocat del sindicat demana el sobreseïment de la causa i l’arxivament de les actuacions encara pendents, justificant que fins a un total de 19 jutjats de tot l’estat han decretat el tancament de les diferents causes obertes. Actualment només queden pendents de resoldre les causes obertes contra els controladors de Madrid, Barcelona i Màlaga.