Els veïns de Barcelona que viuen al Parc de Collserola reben aquest dies la visita d'agents de la Guàrdia Urbana que, alhora que comproven tots els accessos a l'espai i les mesures de seguretat en cas d'incendi, també els informen de com cal actuar en cas de declarar-se un foc. Aquesta, però, no és l'única tasca que fan durant aquestes setmanes. CARLES REYNER, intendent portaveu de la Guàrdia Urbana "El que fem és revisar com estan les carreteres, els marges. A més, també hi ha una feina molt important que és revisar que els camins forestals estiguin oberts." Unes tasques preventives que complementen les que aquest dies també està fent el cos de bombers. Comproven un per un el funcionament dels hidrats d'incendi, verifiquen els punts de trobada en cas d'incendi, analitzen els itineraris que es poden utilitzar en aquesta zona. JORDI SECALL, cap de la Unitat Territorial de Bombers de Barcelona "És una presa de coneixement del terreny perquè les eines que tenim a l'abast (hidrats d'aigua...) estiguin en condicions. Llavors, quan es detecten deficiències, es passa notificació a l'organisme competent i s'arregla de cara a que quan comenci la campanya estigui tot en perfecte estat." Durant el període d'estiu de 2013, entre maig i setembre, es van intervenir 38 incendis, un 17% menys que l'any anterior.

El Parc de Collserola té una superfície verda de més de 8.000 hectàrees, de les quals 1.795 corresponen al terme municipal de Barcelona, concretament als districtes de les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. A partir de l’1 d’abril i fins al 10 de setembre, les unitats territorials de la Guàrdia Urbana en aquests districtes (excepte les Corts), amb el suport de la Unitat Muntada i les unitats de suport diürnes i nocturnes, patrullen per Collserola per garantir-ne la seguretat i prevenir els incendis forestals. D’entrada, parlen amb els veïns de la zona per conèixer i corregir problemes o infraccions, detecten riscos d’incendis o possibles piròmans, i es coordinen amb els agents rurals de la resta del territori.

Mentrestant, els Bombers de Barcelona preparen la campanya forestal d’estiu comprovant que els camins de Collserola estan oberts, que els hidrants d’incendi funcionen correctament i que tots els efectius coneixen els accessos des dels parcs de bombers de la Vall d’Hebron, de Llevant i de l’Eixample. La campanya començarà definitivament al maig. Des de llavors i fins a mitjan setembre, entra en funcionament la dotació del Parc de Bombers de Vallvidrera. Això permet als bombers arribar més ràpidament, durant els mesos d’estiu, a qualsevol foc que es produeixi a Collserola.

L’any passat, el Bombers de Barcelona van intervenir en l’extinció de 54 incendis forestals, dels quals 38 a Collserola entre maig i setembre. Això representa una reducció del 31% davant dels 79 totals de l’any 2012. A Collserola, la reducció va ser del 17% en el nombre d’incendis. La superfície d’entorn forestal afectada per incendis l’estiu passat va ser d’1,3 hectàrees, un 87% menys respecte a la superfície cremada l’any 2012, que va arribar a les 10,7 ha.