La titular d’Ensenyament, Irene Rigau, ha explicat que, tant a la Llei d’educació de Catalunya com a les bases de les proves de nivell, ja hi figura l’explicació que no són optatives, però el Departament vol evitar que es repeteixin conductes com les dels 200 alumnes que al febrer es van negar a fer les proves de quart d’ESO. Els insubmisos van ser alumnes dels centres Lluís de Requesens de Molins de Rei (el Baix Llobregat) i el Salvador Dalí del Prat del Llobregat (el Baix Llobregat). Els alumnes van optar per deixar l’examen en blanc o bé van escriure alguna consigna contra les retallades. Rigau ha insistit que de cara al proper curs “quedarà més clar que la prova s’ha de fer i que no fer-la no s’ha d’entendre com una forma de protesta”.

Els alumnes de secundària van ser els primers a oposar-se a fer la prova. De fet, hi ha un precedent a Barcelona, protagonitzat pels alumnes de sisè de primària de l’Escola Turó del Cargol. Una vintena de pares van evitar que els seus fills realitzessin la prova de nivell el maig de l’any passat. S’hi van negar fins a dues vegades.

El Departament d’Ensenyament ha presentat aquest divendres els resultats de les proves de quart d’ESO. Rigau ha explicat que els resultats són una mica millors que en la prova anterior i ha incidit que en català i castellà “tenim la mateixa estructura interna. Ens agrada poder-ho repetir”. En matèria lingüística, l’assignatura pendent continua sent l’anglès. De cara als pròxims cursos es vol millorar la competència en llengua estrangera i fer que els instituts imparteixin matèries senceres o part d’una assignatura en anglès. També es vol garantir el nivell de coneixement del professorat, que haurà de tenir la qualificació C1. Fins ara s’exigia el nivell B2 per impartir anglès a secundària.