Tranquils i satisfets per la feina feta. El fundador de Proactiva Open Arms, Oscar Camps, ha defensat les 43 missions de l’entitat i les 23.000 vides salvades al Mar Mediterrani. Satisfacció de la plataforma després que el jutge italià hagi desestimat les acusacions de grup criminal i tràfic de persones i hagi ordenat alliberar el vaixell Open Arms, retingut des de fa un mes. La fiscalia té ara sis mesos per aportar més proves que puguin justificar si han comès delicte.

De fet, aquest 16 d’abril la plataforma ja ha tornat a embarcar l’Astral en una nova missió de rescat i pensa més àmbits d’actuació més enllà del mar. D’aquí a uns dies presentaran un projecte educatiu a Ghana per informar dels riscos del viatge a Europa i per explicar que un cop aquí “res no és com sembla i que Europa els deixarà morir.”

En aquest sentit, difondran a escoles africanes testimonis de supervivents del viatge perquè relatin com actuen les màfies que poden arribar a cobrar 8.000 € per fer el trajecte. Oscar Camps ha explicat que cal “abordar l’origen del problema i buscar solucions per evitar aquest tràgic flux migratori”.

Proactiva Open Arms demana aclarir el marc legal

Camps ha anunciat que han mantingut reunions amb el Parlament Europeu i diferents institucions europees, a les que han demanat “que s’aclareixi el marc legal que tenim en el Mediterrani perquè sapiguem les regles que hem de complir en aigües internacionals i evitar que es repeteixin tessitures com l’ocorreguda el mes passat”. Ho ha dit després de defensar que estan convençuts d’actuar dins la llei internacional i el dret marítim. 

Els advocats denuncien una causa general contra les ONG al Mediterrani

El lletrat i cofundador de l’ONG, Eduard Aguayo, ha acusat el fiscal italià Carmelo Zuccaro d’haver obert una causa general contra les nou entitats que treballen al Mediterrani. Ha assegurat  que fa dos anys que embarcacions italianes “segueixen físicament totes les ONG”,  i els ha acusat també de fer punxades telefòniques i per ràdio a les entitats.