Proactiva Open Arms és ara mateix objectiu d’una campanya institucional, política i mediàtica que pretén eliminar els testimonis de la vulneració de drets humans al Mediterrani”.

Així de contundent s’ha expressat Òscar Camps, fundador de Proactiva Open Arms, a la roda de premsa d’aquest dijous davant de l’Astral, al port de Badalona, per explicar la situació jurídica de l’ONG. Camps ha explicat que l’embarcació Open Arms està actualment “immobilitzada de forma preventiva al port de Sicília.

Quina és la situació d’Open Arms i la seva tripulació?

Segons l’advocat del capità del vaixell Open Arms, Jaime Rodrigo, la fiscalia de Ragusa té 20 dies per refer la querella, que ja no inclou el delicte d’organització criminal (inclosa a la querella anterior, la de la fiscalia de Catània) però sí acusa els tres membres de la tripulació d’afavorir la immigració il·legal. Rodrigo ha afirmat que “no hi ha base jurídica” per a aquesta acusació perquè l’ONG va obtenir el permís del govern italià per dur a terme el salvament i per atracar en port italià. Rodrigo ha afegit que com a molt se’ls podria demanar una multa per descoordinació amb la patrullera líbia. En relació amb els tres membres de la tripulació investigats, s’enfronten amb penes de fins a tres anys de presó i sancions de fins a 15.000 euros per cadascun.  Eduard Aguayo, advocat de l’ONG, ha afegit que el jutge ha de confirmar la confiscació del vaixell.

El capità d’Open Arms, Marc Reig i la cap de la missió, Anabel Montes, es troben en llibertat sense mesures cautelars i tot i que podrien tornar han decidit quedar-se per col·laborar amb la justícia italiana. Únicament se’ls han retirat els mòbils per tal de fer un bolcat d’informació.

Proactiva Open Arms demana suport econòmic

Per Òscar Camps, fundador de Proactiva Open Arms, la prioritat ara mateix és que “es retirin les acusacions al més aviat possible”. També ha afegit que la confiscació de l’embarcació “va per llarg” perquè durarà el mateix que el procediment judicial. Camps ha explicat que el manteniment diari d’Open Arms té una despesa d’entre 4.000 i 5.000 euros i, per això, i per ajudar a costejar la defensa legal han iniciat una nova campanya de captació de socis. Els diners que obtinguin també han de servir per comprar una nova embarcació “per seguir treballant”, ha dit Camps.