Sempre que hi ha exàmens de les PAU, les xarxes socials s’omplen de celebracions, crítiques, laments i també de mems virals, amb reaccions sobre com de bé o de malament han anat les proves. Enguany, hores i fins i tot setmanes abans de la Selectivitat 2022, els mems i les imatges d’humor han començat a córrer per les xarxes socials a través d’usuaris com, per exemple, @LaSelectivitat, un compte impulsat per dos exestudiants de les PAU que s’ha convertit en una comunitat digital per als alumnes que s’examinen per accedir a la universitat.
@LaSelectivitat comparteix tot tipus de contingut: des de mems, tot representant els nervis i l’estrès dels estudiants abans dels exàmens, fins a consells per afrontar les PAU. Dos universitaris —que per ara es mantenen en l’anonimat— són qui porten ara per ara les regnes del compte i l’objectiu és repetir l’experiència cada any. “Volem ajudar els estudiants catalans en un moment en què se sotmeten a molta pressió, i fer-ho amb una mica d’humor”.
Mems de Rosalía i Shrek per a les PAU
Entre les imatges utilitzades per fer els mems hi ha Rosalía, Shrek i imatges que ja s’han fet virals en ocasions anteriors i que són ideals per representar les emocions dels alumnes abans de la selectivitat.
Alguns dels seus mems s’han viralitzat a Twitter, Instagram o TikTok, xarxes socials en què tenen actiu el compte.
L’objectiu: seguir amb la Selectivitat 2023
Un dels impulsors ha explicat a betevé com treballen: a banda de l’humor i les recomanacions, comparteixen vídeos motivadors de persones influents a Catalunya, com el cantant Miki Núñez, amb l’objectiu d’animar els alumnes abans de les PAU. “Som universitaris que ho intentem fer tot el màxim de professional possible“, assegura el jove. A més, pregunten als joves si tenen dubtes perquè altres alumnes de la seva generació o universitaris actuals els ajudin.
I, si bé encara no han començat els exàmens de les PAU 2022, ja tenen la mirada posada en l’any vinent: “No ho hem fet oficial, però l’objectiu és seguir amb la Selectivitat 2023“. La iniciativa va néixer el 2020, any de pandèmia per la covid, i es va repetir també el 2021, però ha estat aquest 2022 quan s’ha fet molt més popular entre els joves que estan a punt d’examinar-se.