Parc de Montjuïc - Poble Sec
Foto: Òscar Giralt

(ACN) Un estudi de la UAB i la Universitat de Porto conclou que el contacte amb espais verds els primers mesos de la pandèmia va tenir un efecte beneficiós en les persones que van poder-lo tenir. L’estudi, que es basa en les respostes de més de 3.000 residents a Espanya i a Portugal durant el primer confinament, posa en relleu la importància de l’exposició a espais naturals en contextos de crisi i reclama revaluar com les remodelacions o els nous habitatges poden ser espais més saludables si inclouen espais amb vegetació i verd.

La investigació, desenvolupada entre el març i el maig del 2020, s’ha publicat a la revista ‘Environment International’ i se suma a altres articles previs que també han demostrat l’impacte positiu del contacte amb els espais naturals en la salut mental.

Més verd, menys estrès

En el cas d’Espanya, els que van mantenir o incrementar el contacte amb espais naturals privats, com ara plantes d’interior o zones verdes comunitàries, van tenir menors nivells d’estrès i símptomes psicosomàtics (mal de cap i abdominal, pressió al pit, cansament, etc.). A Portugal, on les mesures van ser menys restrictives pel que fa al contacte amb l’exterior, s’observa que les persones que van gaudir d‘espais naturals públics, com parcs i zones costaneres, o que van poder contemplar aquests espais des de casa, van tenir nivells més baixos d’estrès, alteració psicològica i símptomes psicosomàtics.

“Cal facilitar l’accés a la població vulnerable”

Les persones que vivien en cases unifamiliars i pisos ubicats a les ciutats van ser les que menys van tenir contacte amb els espais naturals públics, tant a Espanya com a Portugal. Davant d’això, una de les autores, Ana Isabel Ribeiro, creu que les autoritats públiques haurien d’implementar mesures per facilitar l’accés a aquests espais de manera “segura i controlada” en el context d’una pandèmia. “Això és particularment important per als grups de població més vulnerables socialment i econòmicament, i per als que tenen poc accés a aquests espais en el seu context privat”, destaca.