Els treballadors del metro han denunciat el primer cas d’asbestosi causada per l’amiant, detectat en un treballador en actiu al metro de Barcelona. Es tracta d’una malaltia crònica del pulmó causada per la inhalació de fibres d’aquest material. L’afectat és Rafael Rubio Almansa, que ha treballat durant més de 40 anys (des de l’any 1978) als tallers del metro, a Vilapicina, com a operari de manteniment. En principi s’ha de jubilar l’any 2020. En una roda de premsa a la seu del Col·lectiu Ronda, Almansa ha explicat que durant molts anys “no es van seguir mesures de seguretat” i que no va ser fins al 2002 quan van començar a prendre mesures. El treballador diu que va sentir els primers símptomes el 2015 i que un pneumòleg de l’hospital Can Ruti va ser qui li va advertir la possibilitat que estigués afectat per l’amiant. No ha estat fins fa uns mesos, quan TMB el va derivar a fer-se proves mèdiques. Segons el comitè, tot i que dos pneumòlegs li han diagnosticat asbestosi, l’especialista designat per l’empresa diu només que “és probable”.

TMB ho nega

Des de l’empresa expliquen, però una versió diferent. Asseguren que el treballador té “alteracions pleurals” i que va ser diagnosticat durant les proves mèdiques que va encarregar la mateixa empresa a alguns treballadors. Segons TMB pneumòlegs de l’hospital Vall d’Hebron s’encarreguen d’examinar aquestes persones. L’informe mèdic, afirmen, en cap cas parla d’asbestosi. Afegeixen que si el treballador tenia altres informes mèdics d’altres especialistes, els hauria d’haver posat en coneixement de la companyia. 

L’amiant, punt de conflicte a TMB

El comitè d’empresa assegura que l’única manera que tenen per denunciar la “inacció” de l’empresa és fent públic el cas del Rafael i denuncien opacitat per part de TMB i també de l’Ajuntament. Denuncien que l’empresa està negant l’evidència i que coneixien aquest cas. El comitè diu que “els vuit sindicats del metro ens hem posat d’acord per dir prou”. “Que deixin de negar que existeix gent afectada per l’exposició de l’amiant a les seves instal·lacions”, afegeixen. També demanen ser part del procés que s’està seguint per treure l’amiant del metro. Afirmen que l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha elaborat ja un estudi i volen participar en l’equip de treball. Creuen que la crisi de l’amiant és “una bola de neu que ha començat a caminar” i exigeixen solucions urgents i ràpides.

Amenacen amb noves vagues

Ja fa temps que el Comitè d’Empresa de Metro manté un conflicte obert amb TMB per la presència d’amiant. De fet, la darrera vaga, durant el Mobile World Congress es va convocar, entre altres, per aquest motiu. Els treballadors han explicat aquest dimecres que es plantegen tornar a la vaga per la crisi de l’amiant. Ho decidiran a la propera assemblea.