El fiscal del Suprem Jaime Moreno ha demanat al tribunal del judici del procés que investigui el responsable de Difusió de la Generalitat, Jaume Mestre, perquè creu que al llarg de la seva declaració ha comès un delicte de fals testimoni.

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha alertat directament Mestre en l’interrogatori que aquest delicte no només es comet per dir una mentida, sinó quan s’intenta alterar la realitat amb respostes inexactes, evasives o quan es silenciïn dades. Ara bé, quan el fiscal ha fet la petició, Marchena ha dit que encara no es pot valorar perquè cal examinar altres fonts de prova i, en tot cas, ha dit, es fixarà en la sentència.

Ha estat un interrogatori tens entre el fiscal Moreno i Jaume Mestres, que és el responsable de Difusió de la Generalitat de Catalunya, un departament que l’1-O depenia de Jordi Turull. Per provar la malversació de fons públics, el fiscal li ha preguntat per diverses campanyes institucionals i la que ha dut cua és la de les vies del tren.

Mestre ha dit que no va encarregar l’anunci i que tampoc no es va reunir amb la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, per encarregar-li l’emissió. Ha dit que va assabentar-se de l’anunci publicitari quan el va veure per la televisió. Segons ha dit el fiscal, Llorach, en la fase d’instrucció, va explicar que s’havia reunit amb Mestre.

Royo nega cobrir despeses d’observadors internacionals

Després de Mestre, ha comparegut l’exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, que ha admès pagar 40.591 euros per hotels i vols a “visitants internacionals” que van ser a Catalunya entre el 29 de setembre i el 2 d’octubre. Ha negat però, que vinguessin a fer “cap observació electoral”. Royo ha insistit que aquests programes es feien habitualment i que aquest es va organitzar a petició de diputats estrangers. En aquesta línia, ha remarcat que “el Diplocat no va organitzar el referèndum ni hi va estar implicat”.