Veïns dels quatre barris de Ciutat Vella van demanar al districte el desembre passat mesures urgents per acabar amb el que denominen la degradació del territori. Carrers bruts, inseguretat, baralles, són només una mostra del que denuncien. Passats tres mesos es queixen que la situació continua igual i temen que els problemes creixen amb l’arribada del bon temps. Per això, reclamen mesures municipals urgents i efectives. Per la seva banda, el districte afirma que fa temps que hi treballa i que s’han pres mesures com ara l’increment de la presència de la Guàrdia Urbana o el reforç de la il·luminació en certs punts. Aquests veïns, que formen part de Tsunami Veïnal, han anunciat que es tornarà a repetir una protesta en àmbit de ciutat abans de les eleccions.

Veïns indignats

Baralles, sorolls, brutícia o furts. Aquests són alguns dels comportaments incívics o d’inseguretat que van portar un grup de veïns dels quatre barris de Ciutat Vella a demanar mesures urgents al districte. Tres mesos més tard, l’anomenat Tsunami Veïnal segueix indignat.

Eva Vila, portaveu de Tsunami Veïnal Ciutat Vella, recorda que al desembre li van fer entrega al districte d’informació on s’assenyalen “punts de venda de drogues, punts de falta d’il·luminació, d’incivisme, d’inseguretat. De solucions no n’hem vistes, sí que és cert que segons quins moments puntuals tenim més presència de Guàrdia Urbana, però continuem dient que no és la suficient”.

Auditoria de 126 carrers

Per millorar la il·luminació, segons explica la regidora del districte Gala Pin, s’està fent una auditoria de 126 carrers del districte però afegeix que “estem fent més coses. S’ha fet el reforç de Guàrdia Urbana que també continua, hem aconseguit per fi que obri el nou jutjat que està en funcionament des de fa un parell de setmanes, aquí també estem demanant aquesta col·laboració amb Mossos, i també amb la judicatura, perpoder ser més contundents a l’hora de poder abordar tant els robatoris violents com els furts”.

Combatre les causes

Tot i la petició de mesures concretes, la solució passa, segons el Tsunami Veïnal de Ciutat Vella, per actuar sobre les causes que provoquen els conflictes. Manel Martínez, portaveu del Tsunami Veïnal Ciutat Vella, ho té clar. “No volem que quedi que el discurs del Tsunami és merament un objectiu de posar policia per crear un estat de setge, ni molt menys. Barcelona té molts valors i s’han degradat per una sèrie d’actuacions, el que hem de fer és atacar sobre això que és el focus de tota la situació que hi ha ara”.

El Tsunami Veïnal ha avançat que convocaran una nova protesta en àmbit de ciutat abans de les propers eleccions municipals.