Va ser arran d'una experiència personal que José Luis Manzano va decidir crear l'Associació contra els Abusos Funeraris. Assegura que diàriament rep reclamacions d'usuaris que denuncien opacitat en la prestació dels serveis funeraris i alhora preus abusius. JOSÉ LUIS MANZANO, Associació contra els Abusos Funeraris "En España tienen unos precios un 350% más baratos que aquí en Catalunya." Les queixes d'aquesta associació, que s'ha reunit amb el Grup Municipal d'Esquerra Republicana, van arribar també a la síndica de Barcelona. Tot i que l'Ajuntament només té una petita participació en una de les empreses funeràries de la ciutat, Maria Assumpció Vilà considera que el consistori pot vetllar pels drets dels ciutadans i reforçar les inspeccions. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de Barcelona: "La gent es queixa que els preus són abusius i que en el moment que has de prendre la determinació d'aquell enterrament has d'anar molt ràpid." Actualment a Barcelona operen tres empreses funeràries: Altima, Interfuneraria i Serveis Funeraris de Barcelona, en què, des de 2011, participa en un 85 % l'empresa privada Mèmora. Mèmora, que ha declinat respondre les acusacions de presumpta mala praxi, concentra el 80 % dels serveis que s'ofereixen a la ciutat. Fonts municipals rebaixen a quatre la xifra de queixes rebudes en els darrers tres anys. Queixes que el consistori vol que es puguin resoldre per la via de la mediació a través de la Junta Arbitral de Consum. Les mateixes fonts consideren del tot necessaris els requisits que es demanen a les firmes que volen obrir nous negocis funeraris a la ciutat. LUZ SERENA BUSTOS, empresària: "Me piden un tanatorio con 15 salas de vetlla, un párquing de 150 plazas y 5 años de experiencia." Uns requisits que han motivat les queixes de l'associació d'empresaris ESFUNE, que ahir va presentar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà tota la documentació per reivindicar que es liberalitzi el sector.

Des de l’associació, que en l’últim any ha recollit 15 denúncies a Barcelona, reclamen informació més transparent i clara sobre les tarifes d’un enterrament i denuncien que l’absència d’un mercat lliure d’empreses del sector encareix els serveis. “A Catalunya enterrar un familiar és un 350 % més car que a la resta d’Espanya”, sentencia Manzano. L’impulsor de l’associació denuncia que es fa una venda de tipus agressiu en un moment de forta càrrega emocional que impedeix pensar en claredat: “Et fan prendre una decisió de forma molt ràpida sense possibilitat de fer marxa enrere.”

En la mateixa línia s’expressa la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que, havent rebut les queixes de l’associació, ha decidit obrir una investigació i demanar a l’Ajuntament que reforci les inspeccions a les empreses del sector per evitar mala praxi.

Segons Manzano, les empreses funeràries un cop reben les denúncies dels usuaris pacten una indemnització i “són molt poques les famílies que continuen endavant amb el procés per vergonya”.

Actualment a Barcelona operen tres empreses: Áltima, Interfuneraria i Serveis Funeraris de Barcelona. En aquesta última hi participa en un 85 % l’empresa Mèmora i el 1 5% restant continua a mans de l’Ajuntament. El consistori rebaixa la incidència de les queixes i xifra en quatre les reclamacions rebudes els últims tres anys. Fonts municipals asseguren que s’ha demanat a Serveis Funeraris, que concentra el 80 % dels serveis que es donen a la ciutat, que s’adhereixi a la Junta Arbitral de Consum perquè si sorgeix alguna reclamació es pugui resoldre per la via de la mediació.

Els empresaris demanen que el sector es liberalitzi

L’Associació contra els Abusos Funeraris no és l’única que reclama una rebaixa dels preus dels serveis funeraris. Els empresaris que volen obrir algun tanatori asseguren que l’absència de més competència encareix els preus i demanen que es liberalitzi el sector i “no s’imposin tants requisits impossibles de complir” per poder començar a operar. “Demanen tenir 15 sales de vetlla, pàrquing de 150 places i cinc anys d’experiència”, explica Luz Helena Bustos, que fa cinc anys que intenta obrir un negoci a Barcelona.

Fonts municipals defensen que aquests requisits, fixats per les ordenances municipals, són “necessaris si es vol garantir un servei de qualitat”. Mèmora no ha volgut pronunciar-se sobre les queixes de l’Associació contra els Abusos Funeraris.

Comparteix a: