Justícia

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la pena d’un any i vuit mesos de presó i una indemnització econòmica a un marxant d’art per dos delictes d’apropiació indeguda. La sentència ratifica la decisió de l’Audiència de Barcelona, que va considerar provat que el condemnat havia venut il·legalment un dibuix de Miró i l’oli ‘Revólver y limón’, d’Óscar Domínguez, que el propietari de les obres li havia deixat en dipòsit.

31.000 euros en vendes

Tal com explica el TSJC, l’abril del 2013 el condemnat va guardar en dipòsit les dues obres per a la venda. Eren un dibuix sobre paper de Joan Miró en què es veu una dona ballant i un oli sobre llenç del 1949, obra d’Óscar Domínguez, els dos signats pels seus autors. Segons la sentència, al cap d’un mes de conservar-los, el galerista va vendre l’obra de Domínguez per 22.000 euros i, posteriorment, va vendre el Miró per 9.000. En cap dels dos casos, el marxant d’art va notificar que no n’era el propietari ni va demanar autorització a la propietat legítima de les obres per fer les transaccions. I finalment, es va quedar tots els beneficis de les operacions.

Inhabilitació per treballar amb obres d’art

El tribunal també ha imposat una indemnització de 50.000 euros més interessos per l’obra d’Óscar Domínguez o l’adquisició i devolució del quadre. Pel que fa al dibuix de Joan Miró, el TSJC ha determinat que el galerista haurà d’abonar la diferència entre el valor del Miró i dues obres que ell mateix va lliurar en dipòsit juntament amb 9.000 euros. Es tracta d’un original de Gio Ponti i una obra de Nicola de Maria.

La sentència de la Sala Penal també fixa que el condemnat no podrà exercir la professió de galerista o comerç d’obres durant el temps de condemna.