En les darreres setmanes famílies d’alumnes que faran P3 de l’Esquerra de l’Eixample, Sant Antoni, Gràcia, el Guinardó i la Dreta de l’Eixample  s’han mobilitzar per reclamar solucions i fins ara no han arribat a cap a acord amb el Consorci d’Educació. Amb la llista definitiva a la mà, han rebutjat l’assignació de places que ha fet el Consorci d’Educació, a escoles concertades llunyanes o a públiques de fora del districte.

La falta de places de P3 a Barcelona el curs que ve ja ha provocat la primera reunió a dues bandes del conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i la tinenta d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament, per abordar solucions com l’augment de les ràtios i la posada en marxa de línies addicionals. 

El procés de preinscripció escolar per al curs 2018-2019 es va iniciar el 13 d’abril. Les famílies van haver d’omplir els documents per formalitzar la sol·licitud. El sorteig per assignar les places en cas d’empat es va fer l’11 de maig i va sortir com a número de desempat el 13.841.

Quina documentació es necessita?

A més de portar el formulari complimentat, cal presentar el Llibre de família (original i fotocòpia) relatiu a la filiació i, si l’alumne està en situació d’acolliment, la resolució d’acolliment del Departament de de Treball, Afers Socials i Famílies. També cal dur l’original i fotocòpia del DNI de la persona sol·licitant (pare, mare o tutor). En cas que el domicili habitual que s’al·lega en la preinscripció no coincideixi amb el del DNI, cal acredita-lo amb el certificat o volant municipal de convivència. Si es té, i sobretot si l’alumne és major de 14 anys, cal presentar també l’original i fotocòpia del seu DNI i de la targeta sanitària individual. En cas de no disposar-ne el Departament d’Ensenyament consultarà el codi CIP de la targeta sanitària individual al CatSalut. En els casos d’al·legar criteris complementaris per obtenir més puntuació, cal presentar la documentació que els acrediti.

On entregar la sol·licitud?

En tots els casos, s’ha de lliurar la sol·licitud preferentment al centre demanat en primer lloc, tot i que també es pot presentar a l’Oficina d’Atenció del Consorci d’Educació de Barcelona (plaça d’Urquinaona), a les Oficines d’Atenció al Ciutadà i a les Oficines d’Escolarització dels districtes de Ciutat Vella, Nou Barris i Sant Andreu.

Quin és el calendari?

  • Presentació de les preinscripcions escolars: del 13 al 24 d’abril
  • Publicació del llistat amb la puntuació provisional: 3 de maig
  • Termini per presentar reclamacions: del 4 al 8 de maig
  • Publicació del llistat amb la puntuació definitiva: 10 de maig. Consulteu aquí
  • Data clau. Sorteig del desempat: 11 de maig. Consulteu aquí
  • Llista final d’alumnes admesos i llista d’espera: 12 de juny
  • Termini de matriculació als centres d’infantil a ESO: del 21 al 27 de juny
  • Termini de matriculació pels centres d’adults: del 3 al 10 de setembre de 2018

Places per a P3 i 1r d’ESO

Per a P3 hi ha un total de 14.000 places i es preveu una demanda inferior de 12.800 sol·licituds per a nous alumnes que entraran als cursos d’educació Infantil. En canvi, en el cas de 1r d’ESO hi haurà un total de 5.568 places als centres públics mentre que la demanda prevista és de 5.023 alumnes.

Dos centres més a la ciutat

Hi ha algunes novetats més de cara al curs que ve, que engegarà amb dos centres escolars més a la ciutat. Un, l’Escola Auditori, que se situarà de forma provisional al carrer dels Almogàvers, 131-135, i tindrà dues línies. L’escola definitiva es construirà als números 115-119 del carrer de Zamora. L’altre és l’Institut 22@, que també s’aixecarà en un edifici provisional al carrer de Joncar, número 35. En aquest cas el centre tindrà tres línies.

Places per a alumnes en risc d’exclusió

Una de les mesures més destacades és la reserva de places a tots els centres de la ciutat, públics i concertats, per als alumnes en situacions socials desfavorides. Es reservaran 1.000 places a les escoles públiques i concertades. No s’han fixat encara el nombre de places per centre però dependrà de les necessitats de cada zona escolar. Seran 1.000 places que se sumaran a les 194 que ja es preveien per a alumnes amb necessitats educatives especials.

Sense canvis en les puntuacions

Pel que fa a les intoleràncies alimentàries s’havia decidit que aquest curs no sumessin punts, però finalment el decret ha quedat pendent de signar-se per la situació política actual a Catalunya i, per tant, un curs més, sumaran punts els celíacs i alumnes amb intoleràncies.

Informació pràctica

Sense casella per al castellà

Tot i la polèmica inicial arran de l’aplicació del 155 sobre la possibilitat que s’implementés una casella per demanar el castellà com a opció a les aules, finalment es va descartar. Sobre aquesta qüestió, que va generar rebuig en el conjunt de la comunitat educativa, també s’hi va pronunciar de manera rotunda la  vicepresidenta del Consorci d’Educació de Barcelona, Laia Ortiz, quan es van presentar les novetats de la preinscripció.