Veïns, usuaris i treballadors han pogut passejar per les instal·lacions, acompanyats pels professionals sanitaris que hi treballaran i escoltar-ne  les explicacions. La visita ha estat amenitzada per actors que han interpretat diversos personatges, com el Dr. Fleming -descobridor dels efectes antibiòtics de la penicil·lina- que han anat guiant les desenes de persones que, cada 30 minuts, han anat visitant els nous espais. Entre ells, destaquen l’hospital de dia, les urgències o les noves sales de dilatació i part.

L’Edifici té quatre plantes —dues en soterrani i dues en altura—, que sumen 15.877 metres quadrats de superfície. La posada en marxa suposarà l’agrupació del serveis d’oncologica de l’Hospital del Mar, incloent-hi l’oncologia radioteràpica -ara és a l’Hospital de l’Esperança-, que incorpora maquinària d’última generació “que permet localitzar i tractar amb més precisió els tumors cancerigens”, explica Manel Algara, cap d’oncologia radioteràpica de l’Hospital del Mar. El nou servei, “permetrà curar a més persones”, afirma Algara. Un altre dels serveis que més es beneficien amb l’obertura de noves dependències és el de cirurgia i parts d’obstetrícia i ginecologia, que guanyen quatre noves sales de part i dos quiròfans. Una de les pedres angurals, però, és l’ampliació i actualització del servei d’Urgències i emergències mèdiques, que guanya 40 boxes nous que permetran “dignificar l’atenció dels pacients”, i millorar les condicions laborals dels professionals, explica Olga Pané, gerent del Parc Salut Mar. De fet, Pané reconeix que “el que teniem més urgència era ampliar l’espai de les urgències, perquè realment era un espai inapropiat per atendre malalts i fer bé l’atenció”.

Primera fase del projecte

La construcció de l’Edifici B completa la primera fase de remodelació de l’Hospital del Mar. Està previst que els nous serveis puguin començar a ser operatius, de manera progressiva, a partir de les properes setmanes. Les següents fases d’ampliació permetin créixer en nombre de llits i capacitat quirúrgica, tot i que encara no tenen definit el calendari de treballs.

Les obres de construcció d’aquest equipament es van aturar del cinc anys, del 2010 al 2015, i es van reactivar gràcies als 30 milions d’euros que hi ha aportat l’Ajuntament.