Monsanto és una empresa de llavors i agroquímics que ha passat a ser propietat de Bayer, fet que segons els ecologistes la converteix en una “multinacional perillosa pel seu control en la cadena agroalimentària”.  El producte estrella de Monsanto és el glisofat, l’herbicida més utilitzat al món. Es tracta d’un producte  qualificat per l’Agència per a la Recerca del Càncer (IARC) —que forma part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)— com a possible cancerigen.

Els ecologistes denuncien que tot i que la seva toxicitat està demostrada, el glisofat s’utilitza indiscriminadament per combatre les males herbes a les plantacions de soja transgènica. Una soja que es fa servir per a l’alimentació animal i que en conseqüència arriba a les persones a través del consum, de carn, llet, formatge i altres productes làctics.

Per això, reclamen una sèrie de mesures a les institucions europees: que l’etiquetatge dels productes alimentaris inclogui la procedència transgènica; que s’impulsi el comerç del producte de proximitat; i que les administracions públiques retirin l’ús del glifosat per precaució. L’Ajuntament de Barcelona ha estat dels primers a aplicar alternatives fitosanitàries per evitar l’ús del glisofat.

A banda de denunciar que provoca  problemes de salut com infertilitat, al·lèrgies i insuficiències en el sistema immunitari, les veus contra el glisofat i els transgènics diuen que també té efectes nocius sobre la biodiversitat, com la mort massiva d’abelles. També es queixen que perjudica la petita pagesia familiar tradicional i ecològica perquè contamina greument els seus cultius.