Tres Xemeneies Besòs
Foto: Vicente Zambrano

(ACN) L’anunci de la incorporació de la Generalitat al Consorci del Besòs per impulsar l’entorn de les Tres Xemeneies es veu amb escepticisme des d’algunes entitats del territori. La manca de concrecions sobre com ha de ser i què ha d’implicar aquest acord genera dubtes a la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies i també a la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs. La primera demana que l’anunci sigui palpable i que permeti repensar el planejament urbanístic de tot l’entorn. La coordinadora veïnal, per la seva banda, demana que se la tingui en compte a l’hora d’impulsar la transformació del territori i reclama que més enllà de la transformació econòmica també es treballi per a la transformació social dels barris més deprimits.

Reivindiquen la participació veïnal

La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs recorda que des que es va crear l’entitat, ara fa dos anys, insisteix en l’enfortiment del Consorci del Besòs com a instrument de gestió del territori. Ara espera que la incorporació de la Generalitat sigui un pas determinant per impulsar projectes que permetin contrarestar els dèficits de l’entorn. En aquest sentit, reclama garantir l’equilibri territorial i “l’horitzontalitat” de les administracions que en formen part. I, al mateix temps, exigeix que es garanteixi la participació veïnal com a palanca de canvi per a la transformació social del territori.

Per la seva banda, la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies veu amb escepticisme l’anunci: “Massa cops hem assistit a anuncis per millorar el Besòs que han quedat en res”. Demana que, més enllà del projecte del “hub” audiovisual, la incorporació de la Generalitat serveixi per “repensar el planejament urbanístic” de la zona. L’entitat subratlla que l’actual Pla director urbanístic de les Tres Xemeneies implica construir prop de 2.000 habitatges “en una zona inundable, mediambientalment sensible, molt contaminada i encerclada de barreres, com la via del ferrocarril, el port de Badalona i el propi riu”.

L’objectiu de les administracions és transformar el tram final del riu Besòs, creant un pol digital i audiovisual a l’àrea de les Tres Xemeneies, un parc d’habitatge públic i un gran parc urbà.