Els antiavalots de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra han blindat aquest dimarts a la tarda l’accés principal de La Pedrera, amb un cordó policial i la disposició de tres furgonetes. El dispositiu s’ha desplegat de manera preventiva, després que l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic hagi convocat una acció per reclamar un canvi en el model turístic actual de Barcelona.

Una cinquantena de persones, segons la Guàrdia Urbana, han respost a la convocatòria de la plataforma cridava a trobar-se davant l’icònic edifici del passeig de Gràcia, sota el lema ‘World Tourism Day = Collapse Tourism Day”.  L’entitat denuncia la “massificació turística” que al seu parer s’ha tornat a viure aquest estiu a la capital catalana, i ha assenyalat les conseqüències que creu que comporta com “l’expulsió” de veïnat per la “pressió immobiliària.

La protesta es fa pel Dia Mundial del Turisme

La protesta s’ha fet coincidint amb el Dia Mundial del Turisme. Els manifestants s’han desplaçat des de La Pedrera fins al passatge de la Concepció, on hi ha la seu de Turisme de Barcelona, que han empaperat amb les pancartes de protesta que duien.

També han llegit un manifest en què demanaven, entre d’altres, que es dissolgui el Consorci de Turisme de Barcelona i que no s’inverteixin diners públics en la promoció d’aquesta activitat, pels efectes negatius que té, el “monocultiu turístic” que “acapara el mercat de treball” i provoca “explotació i precarietat” o “emissions de CO2” en un context de crisi climàtica. Per això demanen reduir el nombre de vols, diversificar l’economia de la ciutat i reduir progressivament el nombre de creuers fins que desaparegui.

Asseguren que, si no s’actua amb urgència, la ciutat tornarà a estar en mans dels lobbies turístics.

Identificats alguns dels manifestants després de la protesta

L’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic ha denunciat que una dotzena de participants a la protesta han estat identificats pels Mossos d’Esquadra “per participar en una concentració no notificada”. Segons explica l’Anna Moreno, de l’Assemblea, quan tornaven cap a casa dues furgonetes i dues patrulles dels Mossos els han seguit des de la Rambla de Catalunya, i els han aturat a la plaça de Catalunya. Allà els hi han demanat els papers, en un principi a dues persones del grup, i finalment han acabat demanat la documentació a tot el grup.