JORDI GIRÓ, president de la CONFAVC "La mirada l'hem de posar en l'accent social. Hi ha recursos i aquests recursos han de venir cap aquí, i aquests drets els hem d'anar recuperant. Nosaltres els exigirem al carrer i a les institucions, on calgui, ho farem amb força, de manera decidida i el que és millor: d'una manera organitzada, perquè cada cop som més les persones i les organitzacions que anem sumant en aquest tipus de proposta."

La nova plataforma aglutina diverses entitats, entre les quals hi ha la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya, la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya, la Plataforma pel Dret a la Salut, CCOO i UGT, entre d’altres. Reclamen que, si es construeix un país nou, es faci donant prioritat a qüestions com l’ensenyament, la salut, l’habitatge o l’energia. Afirmen que s’han unit perquè ja no és temps de reivindicar, sinó de passar a l’acció, i ja han convocat una manifestació per al proper 6 d’abril.

Les organitzacions socials que participen en aquesta nova iniciativa podrien créixer, segons han afirmat els portaveus, ja que es tracta d’una proposta oberta que vol reunir com més veus millor per fer front a una crisi que han qualificat de “transversal”. En la roda de premsa han denunciat que la situació actual genera més pobresa i desigualtat i que cal aturar aquesta realitat al carrer. Jordi Giró, president de la CONFAVC, ha afirmat que “s’han perdut una sèrie de drets que cal recuperar: es farà al carrer i de forma organitzada, ja que el carrer ha de tornar a convertir-se en un àgora”.

Agrupacions vinculades a l’educació i la sanitat públiques, l’habitatge, la pobresa o l’energia, així com associacions estudiantils i sindicats, participaran en la mobilització del 6 d’abril, de la qual no han donat més detalls. En Josep Martí, metge i membre de la Plataforma pel Dret a la Salut, ha aclarit que l’objectiu de la plataforma Per una Catalunya Social no és queixar-se, sinó oferir propostes: “ens indignàvem contra les retallades però ara és hora d’actuar”. En aquesta línia, Martí ha anunciat que el proper dimarts 27 de febrer la plataforma posarà una taula al hall de la Vall d’Hebron per facilitar que els usuaris que consideren que tenen un temps d’espera abusiu o als quals es remet a la sanitat privada puguin fer arribar les seves queixes a la gerència del centre.

Aquest és un exemple, afirmen, de les accions que volen portar a terme durant els propers mesos. Entre les reclamacions de la plataforma hi ha que la Generalitat destini més recursos dels pressupostos a política social, que rebutgi la llei de l’avortament, que no compleixi la LOMCE o que tingui mà ferma amb la corrupció. El president de la CONFAVC ha estat l’encarregat de tancar l’acte: “tenim coses a dir i aquesta vegada no només són queixes: és hora de construir”, ha conclòs.