Els veïns del barri de Porta ja saben com serà la nova plaça de Sóller, que el consistori replantejarà després d’haver obert un procés participatiu. Tindrà més zones verdes i arbrat, i permetrà connectar millor els carrers propers a l’espai. Les obres començaran aquest mes d’octubre i hauran d’estar enllestides en 15 mesos.

Eliminar els murs que envolten la plaça i fer-la menys dura. Aquestes són les principals actuacions urbanístiques que marcaran el projecte de reforma que el consistori té previst començar aquest mes d’octubre. La intenció de l’Ajuntament és que el treball resultant esdevingui un pulmó verd, amb més arbrat i zones verdes, i que, tot mantenint l’actual llac, incorpori camins amb zones de passeig i d’esbarjo.

A banda de la reforma purament urbanística, la intenció municipal és fer de la nova plaçaun espai de centralitat” per al barri de Porta, explica la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. Afegeix que “era fonamental que s’hi creés un espai de trobada dignificat i accessible per a tothom” per donar resposta a “l’activitat social que té el barri”.

Projecte de reforma de la plaça Sòller

En aquest sentit, l’Associació de Veïns de Porta aplaudeix la reforma al considerar que “es compleixen dues reivindicacions: més espai verd i l’eliminació dels murs que envolten la plaça”, explica una de les membres de l’entitat, Àngels Espina. Amb tot, apunta que l’espai “guanyarà una vida que ara no té”, amb l’esperança que, en un futur, “la plaça de Sóller sigui un dels pilars de l’eix verd que voldríem que connectés amb el Fòrum”.

L’Ateneu de la Bòbila, en risc

Els usuaris de l’Ateneu de la Bòbila, que agrupa una quinzena d’entitats, estan preocupats pel desenvolupament de les obres. Ara el local que tenen als baixos de la plaça concentra totes les activitats que duen a terme, però, amb l’inici dels treballs, “les entitats ens separarem i ens dispersarem pel barri“, lamenta en Julian Lluís, membre de l’Ateneu. Assegura que segueixen “les negociacions amb l’Ajuntament, per trobar un espai on reubicar-nos tots junts” i lamenta que “no és la intenció del consistori”. Una situació que, sentencia Lluís, “pot posar en risc la supervivència de l’Ateneu”.

Projecte de reforma de la plaça de Sòller

En aquest sentit, el consistori respon que “estem treballant per trobar els mecanismes per assegurar l’activitat de l’Ateneu”, explica la responsable municipal d’Urbanisme, Janet Sanz, que demana “comprensió a les parts” mentre durin les obres.