La nova plaça de Sóller serà més tova i multifuncional

L’avantprojecte de la remodelació en conserva el llac i les escultures com a símbol identitari

L'Ajuntament treballa en el projecte final de remodelació de la plaça de Sóller ja amb les idees sorgides d'un procés participatiu amb els veïns del barri. La plaça remodelada guanyarà en accessibilitat amb l'eliminació dels porxos i acollirà l'ampliació de l'Ateneu la Bòbila, ara soterrani. Se n'adaptarà l'espai inferior per guanyar usos cívics i esportius, al mateix temps que es conservaran els trets simbòlics del llac.

Els veïns del barri de Porta reclamen des de fa molts anys una remodelació de la plaça de Sóller, inaugurada l'any 1983. Després de mesos de procés participatiu i un concurs d'idees, ja hi ha un avantprojecte guanyador. A partir d'aquí, els tècnics, districte de Nou Barris i veïns estan acabant de definir com quedarà la plaça, sobretot en qüestions d'accessibilitat i integració d'aquells elements que es volen conservar, com ara el llac i la zona enjardinada a la part superior. “No és una reforma que parteix des de zero, sinó que hi ha molts elements positius que continuaran igual. Però hi ha moltes coses que s'han de canviar perquè en tots aquests anys els usos també han canviat", explica Carles Izquierdo, conseller tècnic de Nou Barris. "Volem que sigui més verda, que la plaça no quedi tan aïllada, per això volem enderrocar els porxos del voltant. La idea és que no hagis d'entrar a la plaça, sinó que quan te n'adonis ja hi siguis”, afegeix.

L'enderrocament dels porxos també servirà per ampliar en el seu lloc, amb una segona planta, l'Ateneu la Bòbila. El projecte de remodelació de la plaça inclourà aquest equipament, que ara es troba al soterrani. Tot i això, aquesta ampliació es farà en una segona fase, ja que s'ha de modificar el PGM, que ara mateix qualifica aquell espai com a zona verda. L'ampliació es vol dissenyar de manera que l0ateneu no sigui un mur, un obstacle, entre el carrer de l'Estudiant i la plaça de Sóller. “Es parla d'un espai transparent, que no trenqui. Sí que estem treballant per veure com ho fem per resoldre el desnivell entre el carrer de l'Estudiant i la plaça, on hi ha ara escales", afegeix Carles Izquierdo. "L'equipament emergirà a la zona dura de la plaça on hi ha actualment la pista esportiva, que els veïns també volen conservar. Serà un espai més tou però amb més usos", conclou.

Encara no hi ha dates d'inici d'obres, però l'objectiu és que la plaça estigui remodelada a finals del 2018. L'ampliació de l'equipament dependrà del calendari de modificació del PGM. De moment s'hi estan fent treballs preparatoris als interiors de l'ateneu.