Una nova placa metàl·lica sobre el paviment del carrer de la Diputació senyalitza des de fa unes setmanes que a sota hi ha un gran dipòsit d’aigua del segle XIX. L’Ajuntament de Barcelona ha indicat aquest punt —que forma part del passat històric del barri d’Hostafrancs— després de la localització del dipòsit l’any 2017 i la documentació i cobertura que se n’ha fet després. La troballa es va descobrir arran de les obres d’obertura del nou tram del carrer de la Diputació.

Capacitat de 58.000 litres i en molt bon estat de conservació

El dipòsit, que té una capacitat de 58.000 litres, té una boca circular de 70 cm de diàmetre, sis metres de fondària i un diàmetre al fons de 5,4 metres. Cal destacar el revestiment interior de rajoles ceràmiques policromades i decorades amb motius geomètrics i ornamentals, en molt bon estat de conservació. Per poder completar la urbanització de l’espai en superfície, es va desmuntar la boca del dipòsit i es va cobrir tot l’interior, conservant-lo però evitant també qualsevol possible ensorrament al carrer.

La presidenta de l’Associació d’Amics de la Història i les Tradicions d’Hostafrancs, Lluïsa Erill, assegura a betevé que ara falta posar-hi una coberta de vidre perquè quan la gent hi passi, pugui admirar-ne l’interior.

Vinculat a l’Hostal Vell, que va donar nom al barri d’Hostafrancs

Es creu que aquest dipòsit estava vinculat a l’Hostal Vell, que va donar nom al barri d’Hostafrancs perquè el seu fundador, Joan Corrades, era originari del poble d’Hostafrancs de Sió, a la Segarra. Feia proveïment d’aigua als viatgers i comerciants que es quedaven en aquesta zona als afores de la muralla de Barcelona.