J. M. BORRÀS, director del Pla de Catalunya contra el càncer "Es convida a anar a buscar una prova per fer-se la detecció de sang oculta en femta amb un test imunoquimíc. A això es convidarà cada dos anys. Si el test és positiu es farà a l'hospital de referència on visqui la persona."

Totes les mesures efectives en matèria de càncer s’integraran en un únic document per millorar-ne el tractament des de la prevenció, el diagnòstic i la potenciació de la recerca. Una de les mesures serà estendre el cribratge del càncer de còlon i recte a tota la població, perquè actualment se centra en els homes i les dones de 50 a 69 anys, i cobreix un 28% de la població. El canvi d’estratègia suposarà arribar a una cobertura completa de 840.000 persones d’entre 50 i 69 anys en el període 2015-2016.

Canvis en la detecció del càncer de coll d’úter

Es modificarà el protocol de detecció precoç del càncer de coll d’úter per descobrir ràpidament si hi ha una infecció del virus del papil·loma humà com a prova inicial de forma progressiva a partir dels 35 anys. Actualment es fa la prevenció amb el programa de citologies i els tests del virus del papil·loma humà.

Entre les mesures també s’ha acordat consolidar el model de centres de referència per als tumors pediàtrics, neuroendocrins o procediments quirúrgics. Aquest tipus d’actuació es vol ampliar als tumors de cap i coll i d’ovari, i del càncer hereditari. Es crearà el Registre de càncer poblacional de Catalunya de l’edat infantil (0 a 14 anys), adolescència (15 a 20 anys), i de l’adult jove (21 a 25 anys) amb l’objectiu d’avaluar i consolidar el model de centres de referència terciaris per a patologies de baixa freqüència com les neoplàsies. El Pla contra el càncer també preveu la continuïtat de mesures com el diagnòstic ràpid del càncer, el cribratge del càncer de mama en les dones de 50 a 69 anys.