ENRIC ARQUÉS, secretari d'Obertament: "Una persona amb un diagnòstic de salut mental no està permanentment en crisi. Un brot psicòtic no porta necessàriament, de fet és un percentatge estadísticament molt baix, que porti a un acte de violència. El que volem és que no es generalitzi." NURIA CUÑA, Associació de Familiars i Afectats de Trastorns Mentals: "Realmente el colectivo en delitos violentos las estadísticas dicen que más bien son víctimas. Y delitos violentos en la población con trastorno mental severo es mucho menor que en la población normal entre comillas." ENRIC ARQUÉS, secretari d'Obertament: "Un problema de salut mental és quelcom profundament humà que pot afectar i afecta moltes persones. Associar problemes de salut mental amb perillositat és gravíssim perquè es pot confondre una persona amb problemes de salut mental amb un criminal i al revés. I això no és així." NURIA CUÑA, Associació de Familiars i Afectats de Trastorns Mentals: "Cuando aparecen estas afirmaciones, estas noticias, se le da la vuelta a la tortilla y para las personas afectadas aún les va a costar más poder hablar y decir yo tengo este diagnóstico y tengo una vida normal y soy normal."
“Una malaltia mental no porta necessàriament a un episodi de violència
“, assegura Enric Arqués, secretari de l’associació Obertament, que afegeix que el percentatge de brots psicòtics que acaben en una agressió és “estadísticament molt baix”. És per això que demana que amb fets com els d’aquest dilluns no es generalitzi: “Vincular un problema de salut mental a perillositat és gravíssim perquè pot dur a considerar-los directament criminals, quan això no és així”, diu Arqués.
L’Associació de Familiars d’Afectats de Trastorns Mentals assegura que s’ha relacionat “massa ràpid” l’agressió a l’Institut Joan Fuster amb un problema de salut mental. A parer de la psicòloga de l’associació, Nuria Cuña, són fets que perjudiquen i estigmatitzen el col·lectiu i, per tant, se n’ha d’estar molt segur abans de relacionar certes conductes amb un trastorn mental. “Notícies com la d’aquest dilluns fan que a les persones amb problemes de salut mental els costi més explicar el seu diagnòstic, fa que se n’amaguin i que costi més normalitzar la seva vida”, explica Cuña. I recorda: “Els delictes violents en la població amb trastorns mentals greus són, en proporció, molt pocs si es comparen amb els de la resta de la població.”