En la primera fase del procés participatiu, es van recollir 27 propostes per rehabilitar les finques de l’illa perquè siguin un exemple d’eficiència energètica i sostenibilitat. D’aquestes, un jurat professional n’ha escollit 14 que es poden veure fins a principis de maig a la seu de la Direcció General de Joventut, al carrer de Calàbria. A més, els presidents de les comunitats de veïns de les finques afectades ja han validat els projectes finalistes.
D’aquestes propostes, els veïns podran escollir la que considerin més adient. La guanyadora, que rebrà un premi econòmic de 15.000 euros i el finançament de l’Ajuntament, es donarà a conèixer en el pròxim saló Beyond Building Barcelona – Construmat, que tindrà lloc al recinte firal de Gran Via entre el 19 i el 23 de maig.
Un cop hi hagi sobre la taula el pla triat, durant el mes de juny s’informaranà amb més detall els veïns dels 300 habitatges de l’illa i de les condicions de finançament. Els propietaris tindran l’última paraula i, si hi donen llum verda, es redactarà el projecte definitiu, es tramitaran les llicències i s’iniciaran les obres.
Plaques fotovoltaiques, micromecenatge o una aplicació que repta a estalviar energia
Els 14 projectes per a l’Illa Eficient s’articulen sobre tres potes: les propostes per millorar l’eficiència energètica, les condicions de finançament i la governança, és a dir com es gestionaran els espais compartits entre la vintena de comunitats de veïns.
Pel que fa a les actuacions més concretes relacionades amb l’estalvi energètic, la proposta Eco-hub aposta per incorporar plaques fotovoltàiques sobre pèrgoles que permetin guanyar espais amb ombra i cobertes verdes al pati interior. Dotar les façanes interiors d’una segona pell que pugui incorporar plaques fotovoltàiques o jardins verticals és el tret diferencial de la proposta ‘Illa eficient’.
Illa viva posa sobre la taula centralitzar la producció de calor en una sola caldera que distribuiria el gas a les cuines dels habitatges. Bieficient proposa recórrer a altres energies renovables com la biomassa, la geotèrmia o l’emmagatzematge elèctric amb piles de combustible d’hidrogen.
Donar un ús més social a les cobertes alhora que sostenible és la idea de 748 miradas, que planteja usos com horts urbans, hivernacles o un gimnàs ecològic que s’abasteixi amb l’energia que generarien els usuaris fent exercici. Amb aquesta voluntat de fer comunitat, Barcelona redescubre quinta fachada, proposa un “loop per a vianants” que connecti els veïns de l’illa.
Enertika es refereix a millores dins dels edificis com en els ascensors, la il·luminació dels vestíbuls i, fins i tot, renovant els banys amb sistemes d’estalvi d’aigua. Alicia també aposta per canvis petits, com canviar les fusteries i millorar l’aïllament, perquè cada veí pugui decidir si ho aplica o no.
L’illa del tresor se centra a incrementar la llum natural als patis amb reflectors i pintant-ne els paraments amb pintura blanca. POMA vol portar la llum solar també als espais comuns i afegeix altres propostes com una Wi-Fi oberta i comprar un vehicle elècric cooperatiu per als veïns.
Pel que fa a vies de finançament, Atol·ló proposa un sistema de micromecenatge en què els veïns que hi vulguin participar seran inversors del projecte i rebran beneficis econòmics en funció del donatiu que aportin. En canvi, Illa eficient una nueva vida para tu entorno ofereix paquets de reformes amb un preu tancat que els propietaris poden triar i combinar.
Per gestionar aquestes propostes, O tu planteja crear una cooperativa en què una major implicació per part dels veïns en la posada a la pràctica del projecte suposi un major estalvi i més beneficis. Per convèncer les comunitats, De mica en mica s’omple la pica vol desenvolupar una aplicació que proposi petits reptes d’estalvi energètic.