Les patrulles constants per la Rambla han estat els elements clau en la desaparició de les bandes organitzades de trilers a Barcelona. El 2011, amb un turisme cada cop més intensiu, operaven un total d'11 grups de trilers. En aquell moment, l'Ajuntament es va marcar com a prioritat posar fre a aquesta pràctica. La primera mesura, que no va donar fruits, va ser intentar imputar-los un delicte per estafa i per integració a banda criminal, però els jutges van considerar que la persona estafada pretenia, a la seva manera, treure profit econòmic dels mateixos trilers. El 2012 es va canviar d'estratègia. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "Presència intensiva, una estratègia de saturació de La Rambla, és a dir, no deixar posar en aquests grups, intervenir immediatament en el moment en el que es possessin, o abans que es possessin. Aquesta presència constant nostra, aquest impediment que poguessin actuar ha fet que cada vegada, ells tinguessin més dificultat." El còmput total de denúncies administratives parla per si sol. Si el 2012, any d'inici de les mesures, es van comptabilitzar 1.991 denúncies, el 2013 van baixar fins a les 590 i, finalment, el 2014, i per primera vegada, les denúncies van desaparèixer. L'eradicació dels trilers del mapa de la Rambla ha estat una molt bona notícia per als habitants de l'avinguda. Semblava que la piloteta formava ja part indissoluble del folklore ramblista. FERMIN VILLAR, Amics de la Rambla "S'havia enquistat en el passeig i ara per sort han desaparegut. També suposa la demostració de que malgrat els impediments perquè s'havia intentat a través de jutjats i canvis legals, s'ha aconseguit d'una manera que és a base de pressió policial." Segons la Guàrdia Urbana, els trilers que operaven a la Rambla s'han traslladat a ciutats com Berlín, París o Roma. Malgrat que no es pot abaixar la guàrdia, ara l'objectiu principal de les patrulles és controlar la venda il·legal al mig de la Rambla.
A les dècades dels 70, 80 i principis dels 90, els dominis dels trilers s’estenien més enllà de la Rambla i se’ls podia veure estafar amb tota impunitat a la plaça de Catalunya, la rambla de Catalunya o fins i tot el passeig de Gràcia. Després d’una temporada d’alts i baixos el 2010 es van encendre totes les alarmes. En plena expansió del turisme i en una situació de crisi les bandes organitzades, especialment les vingudes de l’est, van establir les seves oficines al bell mig de la Rambla. En aquell moment es van arribar a compatibilitzar més d’11 bandes organitzades diferents.
És en aquell moment quan l’Ajuntament de Barcelona va començar a traçar un pla per mirar d’aturar els trilers. El primer va ser intentar imputar-los delictes per associació a banda criminal i estafa. Les denúncies no van prosperar als jutjats i es va mirar de trobar una altra solució. La resposta va arribar per dues vies.
Les denúncies als jutjats van començar a ser administratives i la pressió de les patrulles a la Rambla va començar a ser asfixiant. És el que es coneix com a patrulles per saturació, la Rambla sempre està vigilada per una parella de policies i quan hi ha un canvi de torn, aquest coincideix amb l’anterior. Un altre fet clau va ser actuar quan els trilers encara no s’havien instal·lat, la pressió va acabar funcionant i el 2014 van desaparèixer de l’avinguda.
Els veïns també veuen amb bons ulls la desaparició dels trilers. Havien arribat a pensar que ja formaven part indissoluble del paisatge de la Rambla. En comprovar que la pressió policial ha funcionat especialment bé amb els estafadors, ara creuen que s’ha obert un camí per tractar de la mateixa manera la resta de problemes. La prostitució i els furts són ara per ara la seva màxima preocupació.
Però on són els trilers? Segons la Guàrdia Urbana els ha vist en altres capitals especialment turístiques com ara Berlín, París o Roma, i fins i tot en el pàdoc de Fórmula 1 del circuit de Monza. De la mateixa manera que s’ha fet a Barcelona, la policia pensa que els estafadors també poden rebre pressió a les diferents capitals europees i acabar tornant a la ciutat. Per això saben que per evitar que tinguin la temptació el millor és no abaixar la guàrdia.