Molts miren, llegeixen i potser desconeixen que aquí sota hi ha l'antic fòrum romà de Barcelona. Totes les hipòtesis així ho fan pensar: el subsòl de la plaça de Sant Jaume ja era fa més de dos mil anys un centre de vida ciutadana. L'Ajuntament vol esvair-ne tots els dubte, i s'ha proposat fer-hi prospeccions i sondejos per descobrir, des de la superfície, què s'amaga sota terra. Aquesta és només una de les actuacions del Pla Bàrcino, un projecte per incidir en la importància de la ciutat romana a la Barcelona actual. JAUME CIURANA, cinquè tinent d'alcalde "I ens proposem fer això: des de l'àmbit de la recerca, l'àmbit de la difusió, l'àmbit de la patrimonialització, la museització de diversos espais vinculats amb la ciutat romana, que Barcelona també tingui el seu relat, que Bàrcino també tingui el seu propi relat com té la Barcelona gòtica, la Barcelona modernista o la Barcelona de Cerdà." El Pla vol posar en valor elements ja descoberts, com la muralla romana. És el que més identifica la Bàrcino de l'època, però malgrat conservar-ne una part simbòlica, és possiblement una gran desconeguda. De fet, entre les actuacions previstes hi ha l'enderroc de dues finques que permetran fer aflorar uns 40 metres més de muralla al carrer del Sotstinent Navarro. A més d'excavacions, recerca i documentació, la mesura de govern, amb una inversió de 2,1 milions d'euros, preveu fer més accessibles altres descobriments i fer una reproducció multimèdia de la ciutat romana.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha presentat davant la Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació el Pla, que preveu fer prospeccions amb georadar a la plaça de Sant Jaume, on es creu que estava ubicat el fòrum romà. També s’enderrocaran dos edificis del carrer del Sots-tinent Navarro, al barri Gòtic, per redescobrir 40 metres de l’antiga muralla romana i es faran noves excavacions a la basílica de Sant Just i Pastor.

El Pla Bàrcino, on el consistori preveu invertir en aquest mandat 2,15 milions d’euros, vol descobrir  noves restes arqueològiques de l’antiga ciutat romana i fer-les visitables per als barcelonins i per als turistes, ja que fins ara no ho eren. É·s el cas l’aula o eaptisteri, actualment tancats al públic al subsòl del Museu d’Història de la ciutat, o la torre romana a la plaça dels Traginers.