Els murs de la basílica de Santa Maria del Pi, al Gòtic, han aparegut pintats amb grafits. Les marques són a la façana que dona a la plaça de Sant Josep Oriol: n’hi ha dues que cobreixen els arcs d’una porta i finestra, mentre que la de més envergadura està feta en un mur superior. Se n’ha fet ressò a Twitter el compte Històries de Barcelona i aquest dimecres les pintades encara hi eren. Segons l’arxiver de l’església, s’han fet malbé arrebossats del segle XVIII i un escut d’armes del segle XIV.

A la mateixa Santa Maria del Pi, hi ha més pintades. Una, sobre una finestra i a tocar de la inscripció “Plaça del Milicià Desconegut”, una inscripció del 1937 que no ha estat malmesa. També n’hi ha una altra a la base d’una altra façana. Aquests grafits no són un cas aïllat. L’aparició de grafits en edificis històrics però també en murs i persianes és una constant.

Una signatura a la Catedral, mentre que Sant Felip Neri es deslliura de les pintades

A la Catedral de Barcelona hem trobat dues signatures en un dels laterals, al carrer de la Pietat. No són pintades grans, però taquen aquest edifici històric. També hi ha marques poc visibles d’antigues pintades que s’han resistit a la feina de les brigades de neteja. En canvi, a la plaça de Sant Felip Neri, aquest dimecres no hi havia cap grafit.

A Santa Maria del Mar també hi ha firmes, però no pas a la plaça de Sant Jaume

Al Born, Santa Maria del Mar llueix sense afegits a les façanes principals, però sí que hi ha dues pintades al carrer de Santa Maria. En una es pot llegir “Media is not good” i l’altra fa referència al presumpte assassinat homòfob d’un jove al juliol a Sevilla. La plaça de Sant Jaume està neta.

La plaça de la Gardunya i els Jardins del Doctor Fleming, punts negres del grafits

Al Raval, a la façana de l’antiga Escola Massana a la plaça de la Gardunya i en alguns dels murs dels Jardins del Doctor Fleming, que hi són a tocar, gairebé no hi ha espai per a una pintada més. Aquí les formes i guixades se superposen. En canvi, als jardins de l’interior de l’antic Hospital de la Santa Creu no hi ha ni rastre del pas dels grafiters.

Al MACBA no hi ha pintades, però sí a la capella de la Misericòrdia

A la plaça dels Àngels, no hi ha grafits a l’edifici del museu, tot i que sí rastres d’antigues pintades que es van haver d’esborrar. En canvi, la façana de la capella de la Misericòrdia està pintada, com també algunes de les parets laterals de la plaça.