Res no ha evitat que arribés aquest moment. Ni la indemnització per danys que la Generalitat ja va pagar a Ester Quintana ni el fet que les pilotes de goma hagin desaparegut de l'arsenal dels Mossos d'Esquadra. La determinació de Quintana era arribar fins aquí i que es faci justícia. ESTER QUINTANA "Ha arribat el dia. L'estàvem esperant ja feia tres anys. És un moment molt important per a nosaltres per tot el que representa, per a tots els afectats per bala de goma i violència policial." Per endavant, tres setmanes de judici, en què s'haurà de determinar si la pèrdua de l'ull la va ocasionar realment una pilota de goma, un fet que el Departament d'Interior mai no ha admès, tot i que el jutge instructor així ho va concloure. També s'ha d'aclarir la responsabilitat del sotsinspector i l'escopeter dels Mossos que seuen al banc dels acusats. La Fiscalia els acusa d'un delicte imprudent i demana per a ells dos anys de presó i quatre d'inhabilitació. Però l'acusació particular eleva la petició fins als 9 anys de presó, perquè, tot i que no hi veuen una intenció directa de ferir, sí que creuen que l'acció va anar més enllà d'una imprudència. LAIA SERRA, advocada d'Ester Quintana "Tothom ha admès, inclús la mateixa policia, que disparar una bola de goma és un acte voluntari. No és un gatell que es dispara per imprudència. Tu has de col•locar la bala de goma i disparar, i aquell dia no hi havia un supòsit habilitant, no hi havia ordres. Estem parlant d'agents especialment formats per conéixer el funcionament de l'arma i el potencial lesiu." El visionat d'imatges ha centrat la primera sessió del judici, a la qual Quintana no ha pogut accedir per la seva condició de testimoni. De fet, demà serà el seu torn, quan doni la seva versió d'uns fets que l'han acabat convertint en protagonista de la lluita contra les pilotes de goma.

Al setembre, la Generalitat va indemnitzar Quintana amb 260.000 euros, però Interior no ha admès mai que els Mossos d’Esquadra la ferissin, un fet que sosté la víctima i s’haurà d’aclarir durant el judici. La fiscalia acusa d’un delicte imprudent i demana dos anys de presó i quatre d’inhabilitació per als dos imputats, que presumptament van disparar la pilota que va ferir un nervi òptic a la catalana i, en conseqüència, li va fer perdre la visió en un ull.

L’acusació particular demana fins a nou anys de presó perquè considera que es tracta d’una acció voluntària i que hauria pogut provocar la mort d’alguna persona. De fet, arran d’aquest cas, el Parlament va decidir retirar l’ús de pilotes de goma en les càrregues policials.

A l’arribada, Quintana ha explicat que era un moment molt important “per a tots els afectats per bala de goma i violència policial” i ha demanat que “s’aclareixin els fets i puguem veure totes les proves i testimonis”. El primer dia del judici s’ha centrat en el visionat de les imatges i Quintana donarà aquest dimarts la seva versió dels fets.

El comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha expressat el suport als agents acusats i ha demanat que no es faci un judici mediàtic.