La idea inicial de l’Ajuntament era convertir l’espai del Moll de la Fusta en una zona de pícnic per als veïns i on també es pogués comprar peix fresc provinent de la Confraria de Pescadors. El projecte, que es va plantejar fa un any, es va descartar perquè, segons el consistori, no es veu amb bons ulls des del Port de Barcelona, propietari dels terrenys. Això sí, asseguren que estan dialogant amb l’Ajuntament per millorar els usos del Moll de la Fusta i que en cap cas s’han tancat en banda.

L’objectiu de l’Ajuntament és guanyar més espai públic per als veïns del Gòtic . És el que va plantejar al Pla de barris fa un any i una de les actuacions que s’hi preveia (i que ara s’ha fet pública) era reconvertir l’espai del moll de Bosch i Alsina (la zona central del Moll de la Fusta) en una zona de pícnic. Segons ha confirmat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, la intenció era també que s’hi pogués comprar peix fresc de la Confraria de Pescadors, instal·lar-hi unes barbacoes per cuinar-lo, i també situar-hi jocs esportius i infantils.

Segons Pin, a Barcelona hi ha l’anomalia que “terrenys  que són de la ciutat, pertanyen administrativament al Port”. Això, assegura, ha comportat un “desequilibri continu” entre els interessos econòmics i els dels veïns i ha posat com a exemple la construcció de la Marina del Port Vell o l’Hotel W. Una de les reticències del Port al projecte que proposava l’Ajuntament era que no permetia l’explotació econòmica de l’espai (actualment Port 2000 s’encarrega de la gerència urbanística del Port Vell).

El Port assegura que vol millorar el Moll de la Fusta

El projecte, concretament la zona de pícnic no va agradar el Port de Barcelona, que demanen que els usos que se’n facin estiguin relacionats amb el mar i la resta d’activitats del Port Vell. Recorden que l’espai es destina a usos privats comercials només de manera puntual, i que s’hi celebren actes d’interès ciutadà com l’arribada dels Reis Mags, activitats de les festes de la Mercè o les festes de Santa Eulàlia.

El Port ha assegurat que des de fa un any ja s’han reunit en quatre ocasions amb el Districte de Ciutat Vella per acordar quins nous usos poden donar a l’espai i s’han mostrat molestos per les declaracions de la regidora. Diuen que seguiran negociant i que saben que cal millorar la connexió del Moll de la Fusta amb la zona del Gòtic Sud.

Els veïns, amb la zona de pícnic

L’associació de Veïns de la Barceloneta asseguren que fa temps que demanen una zona de pícnic al barri i que des del Districte no se’ls donava resposta. Tot i que veuen amb bons ulls que es comenci a treballar per posar en marxa la zona de pícnic, asseguren que no estan satisfets amb la ubicació que contempla el consistori. L’associació assegura que va proposar a l’Ajuntament habilitar aquesta zona d’esbarjo al Parc de la Barcelona, prop del Camp Municipal de Futbol Parc Catalana.

A més, tampoc estan d’acord amb l’ús plantejat pel govern municipal, ja que no volen que sigui una zona per fer barbacoes, sinó que sigui un espai per als veïns, amb taules, per exemple, per celebrar festes d’aniversari i altres activitats socials de les entitats. Des de l’associació no són optimistes amb les posicions de l’Autoritat Portuària. De moment, el projecte no s’havia comunicat ni als veïns ni a la Confraria de Pescadors per no generar expectatives que després es veiessin frustrades.