Els més matiners han pogut gaudir aquest dimecres d’un espectacle planetari, plenament visible arreu gràcies a l’absència de nuvolositat i la bona visibilitat associada a la manca d’humitat.

La Lluna, fina, en fase minvant, ha sortit per l’horitzó de llevant -damunt del mar en el cas de Barcelona- pels volts de dos quarts de cinc de la matinada. Ho ha fet acompanyada de Mart, pròxim a la Lluna i a la seva dreta.

La Lluna ha anat guanyant altura sobre l’horitzó i pels volts de dos quarts de set del matí s’hi han afegit primer Júpiter i Venus després. Els dos planetes han estat totalment visibles a ull nu des de Barcelona, sobretot des de la part alta i la façana marítima a causa de la menor presència d’objectes damunt de l’horitzó.  Cap a les 7 h ha començat a clarejar i, a poc a poc, els planetes i la Lluna s’han anat diluint al cel. El sol, aquest dimecres, ha sortit exactament  a les 7.39 h.

La composició planetària ha estat immortalitzada per diversos observadors de Barcelona i de l’entorn metropolità, entre ells l’astrònom Joan Anton Català, qui ha pogut encabir els tres planetes i la Lluna en una sola imatge:

Dijous, una segona oportunitat

Aquells qui s’hagin perdut l’esdeveniment tindran una segona oportunitat aquest dijous de matinada, tot i que la Lluna canviarà de lloc i que es col·locarà entre  Mart i Júpiter.  Mart serà, com aquest dimecres, el primer a treure el nas per l’horitzó de llevant pels volts de dos quarts de cinc. Una hora més tard, a dos quarts de sis,  la Lluna -encara més fina que avui- començarà a treure el nas i a guanyar altura damunt del mar.  A les 6.15 h començarem a veure Júpiter cap al sud-est i, finalment, a les 6.30 h, s’hi afegirà Venus. Entre les 6.30 i les 7 h serà la millor franja per tal d’observar els tres planetes i la Lluna a ull nu.

La Lluna deixarà d’apreciar-se aquest cap de setmana, el dia 18 hi haurà Lluna nova. La pròxima Lluna plena la veurem el dia 3 de desembre. Assolirà la plenitud a les 16.46 h.