“A casa tenim nens petits i una gossa que té pànic als petards”, assegura la Núria, una veïna de Gràcia. Aquesta és una de les frases que es repeteixen sovint per aquestes dates, pocs dies abans de la revetlla de Sant Joan. Per aquest motiu, el sector de la pirotècnia cada cop aposta més pels petards de baixa sonoritat. És el cas de la cadena La Traca, que aquesta setmana ha obert a la plaça de Molina la primera caseta on es ven només pirotècnia de baixa sonoritat. Per això, cap dels seus productes sobrepassa els 97 decibels.

Tot i això, el ventall d’oferta és molt ampli. Segons explica a betevé el director de l’empresa, Jordi Brau, el que han fet únicament és “eliminar tot el que és alta sonoritat, però hi trobes totes les categories d’articles diferents, des de traques, fonts, coets…”.

Respectuosos amb persones sensibles i animals

L’objectiu d’aquest tipus de pirotècnia de baixa sonoritat és respectar les persones amb sensibilitat auditiva i els animals. De fet, des que s’ha instal·lat s’ha fet córrer la veu i s’hi han acostat molts ciutadans que prefereixen gaudir de la revetlla sense estridències.

“A mi em molesta que els petards facin un soroll molt fort, però m’agrada la llum i que facin un petit esclat”, explica una clienta. En la mateixa línia, la Irema, una altra veïna, considera que els petards de baixa sonoritat són una bona iniciativa. “Veus els gossos espantats i nerviosos pel carrer i, si vas amb el nen, fan una mica de por”, assegura.

Aquest temor al soroll fort de la pirotècnia fa que moltes persones decideixin quedar-se a casa i visquin aquesta festivitat com un malson. Així ho descriu un dels treballadors de La Traca, Pol Moya: “Hi ha gent que no gaudeix de Sant Joan pel soroll dels petards. Ara ho podran fer”.

La Traca també col·labora amb els Pallapupas, els pallassos que fan somriure els pacients ingressats als hospitals. És per això que regalen un nas vermell per la compra del Lot Revetlla de Sant Joan, amb el qual, a més, es fa un donatiu de quatre euros a l’ONG.