L’Associació Celíacs de Catalunya lamenta que no tots els infants catalans poden gaudir de la mona de Pasqua amb normalitat. Segons apunta, el nombre de pastisseries de Catalunya, acreditades per l’associació, que ofereixen mones i altres productes de Pasqua sense gluten no arriba a l’ 1 %. És per això que aquest cap de setmana han engegat la campanya “Cap infant celíac sense mona”, per visibilitzar la discriminació que, diuen, poden sentir les persones que tenen aquesta afecció.
S’estima que a Catalunya hi ha un 1 % de celíacs i un 6 % de persones sensibles al gluten no celíaques. En total, uns 553.000 catalans. L’associació denuncia que només prop d’una cinquantena d’establiments ofereixen productes sense gluten amb totes les garanties, una xifra que consideren “molt insuficient”. La llista es pot consultar al web de l’associació. A Barcelona n’hi ha nou,com Celiadictos, al carrer de la Pobla de Lillet; Chök Born, a la plaça Comercial, i Gluten Tag!, a la travessera de Gràcia.
Demanen més obradors amb consciència celíaca
Tot i la xifra “molt insuficient” de pastisseries amb consciència celíaca, Xavier Martín, propietari de Cèlia – Obrador sense Gluten, destaca que “hi ha milers d’infants al nostre país que, fins fa ben poc, no tenien opcions per celebrar el dia de la Mona amb un dolç, un pastís o una xocolata”. I afegeix que “saber que, a poc a poc, cada dia són més els que poden accedir a un producte segur i que els permet celebrar amb normalitat aquest dia ens fa especial il·lusió”.
Segons l’associació, amb la campanya no només volen conscienciar la societat, sinó també el sector gastronòmic i de la restauració perquè cada cop més obradors s’acreditin per poder oferir elaboracions per a celíacs. Expliquen que, per fer-ho, els comerços interessats només han de posar-se en contacte amb l’associació i sol·licitar el tràmit de forma gratuïta.