Pa enriquit amb ous, mantega, llevat, sal, sucre, farina i també massa mare per enfortir els aromes. Aquesta és la base de la palma de Santa Eulàlia, unes postres que la pastisseria La Colmena fa més d’un segle que preparen cada 12 de febrer, festivitat de Santa Eulàlia. TONI ROIG, quarta generació de la pastisseria La Colmena “Fem les palmes de Santa Eulàlia que és el dolç típic que es fa de sempre, la palma de Santa Eulàlia. Santa Eulàlia té una creu i una palma, doncs nosaltres fem la palma.” El que la fa tan especial, a més dels guarniments que acostumen a ser de crema pastissera o de cabell d’àngel, és la forma que se li dóna. Aquestes postres, però, ja no es troben a totes les pastisseries perquè no es venien. TONI ROIG, quarta generació de la pastisseria La Colmena “Nosaltres com estem aquí molt a la vora de la Catedral, que té la cripta de Santa Eulàlia i ve molta gent, perquè és tradició, doncs ho fem i sí que tenim sortida.” Ja sabeu si voleu festejar Santa Eulàlia d’una manera dolça, a la pastissera La Colmena ja ho tenen tot a punt.

La base de les palmes és la massa de pa, que s’enriqueix amb ous, mantega, llevat, sucre i farina. Un dolç que la pastisseria La Colmena fa més d’un segle que elabora cada 12 de febrer, coincidint amb la festivitat de Santa Eulàlia. “Santa Eulàlia es representa tradicionalment amb una creu i una palma, doncs nosaltres fem la palma”, explica el pastisser Toni Roig. De farciment, sol portar crema pastissera o cabell d’àngel, però el que és obligat és la tradicional forma de palma.

Explica la tradició que Santa Eulàlia va néixer a finals del segle III a la vila de Sarrià. Es va educar en la doctrina cristiana i va viure a l’època de l’emperador Dioclecià, en què van tenir lloc les grans persecucions contra els cristians. Segons la tradició cristiana, Dacià, el governador que havia nomenat Dioclecià des de Roma, davant la insistència de la santa a defensar el cristianisme i a no renunciar a la seva fe, la va castigar cruelment amb tretze martiris, el mateix nombre d’anys que ella tenia en aquell moment.