La veu de l'escola s'ha fet sentir per primera vegada i ho ha fet per una doble via. La primera: donant la seva versió dels fets a alguns mitjans d'informació. En una entrevista a Catalunya Ràdio, han anunciat que es personaran com a acusació particular en els presumptes casos d'assetjament. RAMON NOVELL, director del Col·legi Maristes Sants - les Corts "Sí senyora, en tots els casos." D'altra banda, el Maristes ha emès aquesta tarda un comunicat en què fan públic que el subdirector del centre ha estat apartat cautelarment de les seves responsabiliats en espera que s'aclareixin els fets. Malgrat aquesta mesura, els presumptes casos de pederàstia han posat en dubte l'actuació de l'escola. El director del centre assegura que, quan van rebre la primera denúncia, van prendre les mesures que van considerar pertinents i diu que no coneixien els protocols d'Ensenyament. RAMON NOVELL, director del Col·legi Maristes Sants - les Corts "El procotol del 2006, nosaltres no en teníem coneixement. És un protocol que exisitia, però que les escoles concertades reben amb retard, si el reben." Una afirmació que el Departament nega. Ensenyament diu, també, que no tenien constància dels fets. MERITXELL RUIZ, consellera d'Ensenyament "Cada any tots els centres educatius de Catalunya reben les normes d'organització i funcionament de centres, que és on es recullen tots els protocols." "- I a Ensenyament ho van denunciar? - A Ensenyament no." Fins ara la policia catalana ja ha demanat informació a l'escola sobre quatre docents i un monitor. Entre aquests, el primer denunciat, el professor d'educació física i un monitor en pràctiques provinent de la Fundació Pere Tarrés. L'entitat ha emès un comunicat en què expliquen que, tan bon punt es van conèixer els fets, van expulsar-lo del curs i li van fer saber que no podria obtenir el títol de monitor de lleure. La situació, diuen, es va posar en coneixement de la Generalitat el mateix dia.

La direcció de l’escola Maristes Sants – les Corts ha anunciat en un comunicat aquest dijous la decisió d’apartar cautelarment el sotsdirector del centre de les seves responsabilitats en l’organigrama de la direcció de l’escola i també com a docent. Els Maristes han pres la decisió després que els Mossos d’Esquadra hagin requerit informació sobre les actuacions d’aquesta persona. Una mesura preventiva que es mantindrà, segons el centre, fins que s’aclareixin els fets per part de les autoritats competents. El sotsdirector és la cinquena persona investigada per presumptes abusos sexuals a menors a l’escola, des que el pare d’un alumne va destapar el cas.

A banda del sotsdirector, també estan sent investigats tres docents més i un monitor que va estar fent pràctiques al menjador de l’escola com a alumne de la Fundació Pere Tarrés, però només dos d’aquests casos estan sent objecte d’investigació judicial, ja que els altres tres delictes ja haurien prescrit, i fins i tot un dels  investigats ja hauria mort.

La posició dels Maristes i de la Fundació Pere Tarrés

El director del centre Maristes Sants – les Corts, Ramon Novell, ha anunciat en una entrevista que es presentaran com a acusació particular contra els presumptes pederastes que van actuar a dins del centre. Novell també ha reiterat que l’escola no tenia constància que s’haguessin produït abusos, fins que un pare va destapar el cas relacionat amb el professor d’educació física. En aquest sentit, ha negat que altres famílies haguessin avisat el 2003 i el 2005 que hi havia hagut altres casos, tal com publiquen alguns mitjans.

Per la seva banda, la Fundació Pere Tarrés ha emès un comunicat en què explica que quan va tenir coneixement de les acusacions per abús va apartar el monitor de les pràctiques, i li van comunicar la impossibilitat d’obtenir el títol de monitor de lleure. També expliquen que van remetre el cas a la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya

La Generalitat es compromet a actuar “amb total contundència”

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha assegurat aquest dijous que la Generalitat segueix en espera que la fiscalia determini el grau de responsabilitat de les diferents parts en el cas de presumptes abusos sexuals, i que hi actuarà “amb total contundència”.

Ruiz ha confirmat que el Departament està analitzant els fets i si l’escola els va denunciar davant la justícia. També ha confirmat que el centre no va posar mai el cas en coneixement del Departament d’Ensenyament i ha anunciat que es revisaran els protocols d’actuació que hi ha establerts en aquesta matèria. En aquest sentit, ha assegurat que “cada any tots els centres educatius de Catalunya reben les normes d’organització i funcionament de centres, que és on es recullen tots els protocols”. Respon així al director de l’escola, que assegura que el Maristes no tenia coneixement del protocol elaborat pel Departament.