A plena llum del dia, el passeig de Gràcia és una via emblemàtica i senyorial, sense rastre d'escombraries. Els contenidors convencionals de la ciutat es van retirar del passeig fa una dècada per motius estètics. Actualment, els establiments comercials tenen bujols, un contenidors més petits que guarden a l'interior dels comerços. Al vespre i amb uns horaris específics, treuen la brossa al carrer. El problema és que aquests residus es recullen de matinada. Ajuntament i comerciants han acordat aquest matí en una reunió ajustar els horaris de recollida, reforçant per exemple, la retirada del cartró. L'objectiu és millorar el sistema amb el mateix cost. Els comerciants del passeig de Gràcia han aprofitat la trobada amb el regidor de l'Eixample per reclamar la reforma del passeig, tan anhelada. Segons els comerciants, l'Ajuntament els presentarà un esbós de la reforma en les properes setmanes. El que quedà clar és que la remodelació serà austera per ajustar-se als pressupostos actuals.

El sistema actual de recollida

Els contenidors convencionals que hi ha a tota la ciutat es van retirar del passeig de Gràcia fa una dècada per motius estètics. Des d’aleshores, els establiments comercials disposen de bujols, un contenidors petits amb rodes per a la recollida selectiva i la brossa orgànica. La majoria de comerços guarden aquests contenidors a l’interior de l’establiment i, dins d’un horari específic, treuen la brossa al carrer, que després recullen els serveis de neteja de l’Ajuntament. L’associació de comerciants, Amics del Passeig de Gràcia, denuncia que alguns botiguers treuen la brossa al carrer quan no toca.

Les conseqüències: brossa al carrer fins a la matinada

Des de l’associació han detectat que la infraestructura de neteja actual “no funciona correctament” i per això demanen que l’Ajuntament ajusti els horaris de recollida. El president de l’entitat, Lluís Sans, afirma que les bosses d’escombraries s’acumulen al mig del passeig. “La recollida no es fa fins a la una o les dues de la matinada, i això provoca una imatge de brutícia”, ha assegurat.

Les solucions: ajustar els horaris i recordar la normativa

La trobada amb el regidor de l’Eixample, Gerard Ardanuy, i els comerciants del passeig de Gràcia ha servit per analitzar els motius de la problemàtica i afinar el sistema de recollida i neteja. Els recursos econòmics, però, han de ser els mateixos i el sistema de recollida serà d’un cop al dia, com fins ara. Sí que s’avançaran alguns horaris de recollida, com per exemple el del cartró, que es farà a les 10 de la nit quan ara passen de matinada. També s’informarà tots els comerciants que poden disposar de més bujols als seus establiments per llençar les escombreries. Ara bé, això comportarà un augment en la taxa d’escombraries.

I una remodelació imminent…

Aprofitant la trobada, els comerciants han tornat a reclamar a l’Ajuntament “un rentat de cara” del passeig de Gràcia. L’estat del paviment, les rajoles trencades, alguns bancs modernistes fets malbé, i el pas estret de les illes d’aquesta via en fan necessària una revisió. “El regidor ha dit que Urbanisme està estudiant la reforma i en poques setmanes ens presentaran un esbós”, ha informat Lluís Sans. Segons l’Ajuntament, la remodelació serà austera pels moments econòmics actuals, però la voluntat municipal hi és.