El passatge de Sigüenza, al barri del Carmel, ja està oficialment reobert. Els veïns han recuperat aquesta tarda l’accés normal de la via, després de la fi de l’enderroc dels tres blocs de pisos amb més mal estat i risc d’esfondrament. El carrer estava tallat des de l’estiu, ja que les tasques de desconstrucció dels números 93, 95 i 97-99 es van iniciar a l’agost. Els residents d’aquestes finques estaven desallotjats des de l’agost de l’any 2020, quan els van haver de fer fora amb urgència pel mal estat estructural dels edificis.

Durant aquests mesos, els veïns han tingut un dia a dia complicat, ja que l’accés al passatge només es podia fer a través d’escales, fet que ha suposat una dificultat afegida, sobretot, per a les persones amb problemes de mobilitat. El Diego, un dels veïns del carrer, diu que ho han “passat malament amb les obres perquè hi havia molt de soroll“. “Amb la pols ens ofegàvem”, afegeix. La Nadia, una altra de les veïnes, assegura que estaven “resant per l’obertura del passatge” i que han hagut de conviure amb “rates i trastos”.

Una vegada obert el pas, el resultat de l’enderroc agrada als veïns, que creuen que el carrer ha quedat endreçat. Tot i així, han demanat que les tanques que protegeixen l’espai buit siguin més altes. La presidenta de l’Associació de Veïns del Carmel, Montse Montero, creu que “potser són una mica fàcils de saltar” i recorda que al passatge històricament hi ha hagut problemes de conflictivitat i incivisme. L’Ajuntament però ha accedit a fer els murs més alts per evitar que es puguin ocupar habitatges.

La reobertura s’ha fet amb un acte al qual han assistit el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón.

Continuen les expropiacions

Els problemes, però, no es limiten ni de bon tros a aquestes tres finques del passatge de Sigüenza. De fet, des de l’estiu, l’Ajuntament de Barcelona ha començat l’expropiació de vuit finques més del passatge afectades pel Pla General Metropolità (PGM), que se sumen a les quatre que ja eren de titularitat municipal. En concret, són les finques dels números 89, 91, 101, 103, 105, 107, 109 i 111-113, un total de 24 habitatges i un local. Segons el consistori, en aquests pisos hi ha 71 persones empadronades. L’operació d’expropiació tindrà un cost al voltant dels quatre milions d’euros.

La previsió és que l’estiu del 2022 ja no quedi cap veí a les finques senars del passatge de Sigüenza, que s’acabaran enderrocant. De fet, els últims veïns que quedaven per notificar han rebut aquest dijous mateix l’avís d’expropiació. Més endavant, la previsió és fer el mateix amb les finques del costat parell. Un cop s’hagin expropiat totes les finques i s’hagin enderrocat, es construirà habitatge públic en aquest entorn del Carmel.

Preocupació per les reubicacions

A l’associació de veïns es mostren preocupats per la reubicació de tots els habitants dels pisos expropiats. Montero assegura que no hi ha pisos preparats ara mateix per ubicar tota aquesta gent i no seria al barri. Diu que l’Ajuntament esta oferint pisos per Sants però que la majoria dels veïns “volen quedar-se al barri”.

El consistori admet que la ubicació per reubicar els veïns encara no està completament tancada però assegura que hi està treballant i demana confiança. La regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, s’ha mostrat segura de trobar “una ubicació adient per a tots aquells propietaris que hi viuen i que per tant tenen dret a reallotjament”, però no s’ha compromès que sigui al Carmel. Alarcón ha garantit que serà “a Barcelona, que és un gran barri”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a