(ACN) A partir de l’1 de juny, diversos pacients de Parkinson podran començar a substituir el seu diari, on apunten l’estat clínic durant el dia, per un nou dispositiu. És l’STAT-ON, que monitoritzarà tots els seus moviments durant el dia amb l’objectiu de detectar les fluctuacions que condicionen la seva capacitat motora. Amb aquest registre, els metges podran adaptar el tractament, només simptomàtic i consistent en l’administració de levodopa, a les necessitats diferents de cada malalt.
L’aparell ha estat possible gràcies a una col·laboració entre el Centre Mèdic Teknon, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’empresa d’I+D, Sense4Care. Els experts han necessitat 10 anys d’investigació per crear aquest dispositiu.
Segons la neuròloga, Àngels Bayés, l’STAT-ON permet saber amb exactitud els diferents estats i fases pels quals passa el pacient, els anomenats on i off, que depenen, sobretot, de l’efecte de la dopamina al cos, que activa el medicament utilitzat actualment, la levodopa. Bayés ha explicat que els primers dos anys de tractament hi ha una ”lluna de mel” entre el pacient i el tractament, però que després comencen a aparèixer les fluctuacions perquè l’efecte de la dopamina és curt, d’entre tres i cinc hores. Per això, Bayés explica que el repte és trobar l’equilibri perquè els pacients estiguin bé el màxim temps possible.
Fins ara, aquest control només es podia fer a través d’un diari que requeria una gran dedicació per part dels malalts a banda de recollir dades poc fiables, ja que és difícil reconèixer l’estat en què es troben els pacients a més de les dificultats motores.
El sensor es col·loca en el cinturó del pacient
L’aparell és un sensor que es col·loca en un cinturó prop del maluc i que permet al pacient fer vida totalment normal, perquè és còmode i discret. L’enginyer en telecomunicacions i investigador de la UPC, Joan Cabestany, ha destacat que és un dispositiu que permetrà “aportar llum” a les diferents fases d’un dia d’un pacient amb Parkinson i influir en un canvi d’estratègia de tractament i entendre millor algunes situacions que els mateixos malalts poden explicar però no són capaços de traduir-ho de manera ”objectiva i quantificable”.
El dispositiu estarà disponible comercialment les properes setmanes i es començarà a provar a diversos hospitals, clíniques i farmàcies. Els impulsors de l’aparell han destacat aquest dilluns que també els permetrà, en un futur, fer un diagnòstic precoç de Parkinson o fins i tot, obrir la porta a l’administració automàtica del medicament.
Jordi Oms és un dels pacients de Parkinson que començarà a provar aquest dispositiu ben aviat. Fa 10 anys que està diagnosticat i diu que recollir ”informació valuosa” per posar-la en mans de ”gent valuosa” pot tenir ”aplicacions valuoses”. Ha explicat que cada pacient té unes afectacions diferents i que aquestes poden acabar generant complicacions. Per exemple, una de les molèsties que té és l’alentiment del caminar que moltes vegades acaba desencadenant amb una caiguda al terra.