Entitats i federacions relacionades amb la salut mental han celebrat aquest diumenge el Dia de l’Orgull Boig, en col·laboració de l’Ajuntament. Per segon any consecutiu, Barcelona se suma a una iniciativa internacional que té com a objectiu canviar la mirada social que hi ha sobre la salut mental. Segons indiquen els organitzadors, “històricament, el terme ‘boig’ s’ha usat per menysprear o desqualificar persones que viuen experiències inusuals o es relacionen amb el món de manera diferent”.

Sota el lema “Treu a passejar la teva pròpia bogeria“, diverses ciutats del món han demanat, simultàniament, que s’impulsi un canvi en les societats, per tal que estiguin més obertes a la diversitat. Durant el transcurs de la reivindicació, els assistents també han denunciat que “les institucions estan incomplint els tractats internacionals que garanteixen l’autonomia de les persones amb discapacitats psicosocials, amb relació a la presa de decisions en temes que afecten directament la seva vida”. Asseguren que els principals incompliments estan relacionats amb els internaments forçosos i amb les teràpies electroconvulsives.

Una jornada festiva

Els participants en aquesta mobilització han fet un taller per dissenyar les pancartes que, posteriorment, han mostrat en una manifestació que ha recorregut diversos carrers de la Barceloneta. La marxa, que s’ha iniciat davant el mercat del barri, ha acabat al Parc de la Barceloneta, on s’ha llegit un manifest. La reivindicació ha acabat amb una festa en què han actuat Taki Sounds i Bohemios Autorizaos.